Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2878/proverzis-cmos-matricu-srityje/spausdinti/

Proveržis CMOS matricų srityje

Publikuota: 2005-12-18 11:55
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Aleksandras Harkovskis
Inf. šaltinis: 3DNews.Ru

Ročesterio universiteto (University of Rochester, New York) mokslininkai pranešė dirbantys prie kelių naujų CMOS matricų konstravimo būdų, kuriuos įdiegus, bus jaučiamas žymus kokybės pagerėjimas ir energijos suvartojimo sumažėjimas. Vaizdo stebėjimo sistemos - įvardininamos, kaip viena labiausiai tikėtina najų sensorių pritaikymo sritis. Čia paprastai reikalingos ne didesnės už sagą plataus dinaminio diapazono bevielės kameros, galinčios dirbti kelis metus su vienintele baterija.

Pirmoji technologija susijusi su matricos konstrukcija ir numato infraanaloginių keitiklių schemas montuoti tiesiogiai su kiekvienu pikseliu. Tam bus naudojama žymiai mažiau tranzistorių, nei tai buvo daroma ansčiau, dėl to užtikrinamas daug tankesnis pikselių išdėstymas ir išplėčiamas dinaminis diapazonas. Santykis tarp registruojamo labiau šviesesnio ir tamsesnio vaizdo - nuo 1:1000 dabartinėse matricose, o naujose jis bus iki 1:100000. Pirmieji prototipo bandymai, filmuojant vaizdą 30 kadrų į sekundę, parodė, kad energijos suvartojama apie 0,88 nanovatų pikselui, kas yra 50 kartų geriau, nei anksčiau buvo pasiekta.

Antroji technologija, kuri duoda galimybę ženkliai sumažinti kameros energijos suvartojimą – naujas vaizdo suspaudimo būdas, gavęs pavadinimą „vaizdo suspaudimas fokalinėje plokšumoje“ (Focal Plane Image Compression). Klasikiniame kompresijos metode vaizdas, gautas iš stačiakampių pikselių masyvų, naudojama diskreti kosinusinė transformacija, reikalaujanti daug sandaugos su slankiuoju kableliu operacijų. Pagal pasiūlytą išradėjų metodą, pikseliai išdėstomi sinusodinėmis linijomis, ir tai leidžia taikyti „geometrinį“ funkcijos sprendimą, o būtinų skaičiavimo operacijų sumažinti net penkis kartus.

Šiai dienai yra tik įrenginio prototipas, kuriame įdiegta tik dalis sukurtų technologijų. Sunku pasakyti, kiek realiai tai pateisins lūkesčius, bet, apskritai, perspektyva labai džiuginanti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!