Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2857/pasiekta-pazanga-kuriant-organinius-saules-elementus/spausdinti/

Pasiekta pažanga kuriant organinius saulės elementus

Publikuota: 2005-12-13 10:14
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Sparčiai brangstant įprastinių rūšių kurui, vis daugiau mokslininkų imasi tyrinėti galimą alternatyvių ir atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimą. Nors tradiciniai saulės energijos elementai, pagaminti iš silicio, žinomi ir tobulinami jau ilgą laiką, kol kas sunkiai sekasi mažinti jų savikainą ir efektyvumą.

Mokslininkų grupė iš Kalifornijos universtiteto (Los Angeles) paskelbė, kad jai pavyko sukurti organinį saulės elementų prototipą, naudojant gerokai pigesnes medžiagas - polimerus. Praktiškai tai specialiu šių mokslininkų atrastu lėto augimo būdu sukurta plėvelė, kuri yra patalpinama tarp dviejų elektrodų ir kuri turi fotoelektrinį efektą, tai yra šviesos fotonai gali joje išmušti elektronus, lygiai taip pat, kaip ir silicio saulės elementuose.

Jeigu pavyktų pasiekti geresnį tokių elementų naudingumo koeficientą, jie labai praverstų nedaug energijos naudojanties elektronikos įrenginiams, tuo pačiu nedidinant jų kainos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!