Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2786/skotijoje-gyveno-zmogaus-dydzio-skorpionas/spausdinti/

Škotijoje gyveno žmogaus dydžio skorpionas

Publikuota: 2005-12-05 08:09
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Vienas mokslininkas, Škotijoje tyręs 330 mln. metų senumo pėdsakus viename smiltainio sluoksnyje, mano, kad juos paliko žmogaus dydžio vandens skorpionas. Milžiniškas šešiakojis gyvūnas buvo maždaug 1,6 m ilgio ir vieno metro pločio. Šešių metrų ilgio takas buvo aptiktas išsikišusiame smiltainio, kuris prieš 330 mln. metų veikiausiai susidarė netoli jūros ir buvo minkštos gipso konsistencijos, sluoksnyje.

Pėdsake matyti kryžiaus formos įspaudai, likę nuo skorpiono galūnių, ir vingiuota šliūžė, kurią, kaip manoma, paliko jo uodega. Lėtas judėjimas ir užpakalinės kūno dalies vilkimas rodo, kad gyvūnas nebuvo judrus ir veikiausiai ėjo iš vandens. Šis radinys yra unikalus ne tik dėl milžiniško artropodo dydžio, bet ir dėl įrodymo, kad ši bestuburių rūšis galėjo išgyventi ir ne vandenyje.

Iki šiol vieninteliai aukštesnio tipo gyvūnai, kurie, kaip manoma, toje eroje persikėlė iš jūros į žemę, buvo ankstyvieji tetrapodai - stuburiniai gyvūnai su keturiomis kojomis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!