Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2539/siltnamio-efekto-tyrineti-i-ausrine-zvaigzde/spausdinti/

Šiltnamio efekto tyrinėti į Aušrinę žvaigždę?

Publikuota: 2005-11-15 09:02
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Mykolaitis.net

Kokias pasėkmes sukels Šiltnamio efektas? Deja, Žemėje jau pakankamai buvo padaryta eksperimentų. Mokslininkai jau seniai užduoda klausimą: „Kas atsitiko Venerai?“. Venera vadinama Žemės sesuo, ji tik vos vos mažesnė, bet ir šiek tiek arčiau saulės, tad surenka panašų šilumos kiekį, tačiau sąlygos abiejų planetų paviršiuje labai skiriasi. Veneros pavršiuje dėl karščio lydosi alavas, slėgis šimtą kartų didesnis nei Žemėje, o debesys neša sieros rūgšties lietų. Abi planetos savo vystymosi kelią pradėjo vienu metu. Tad kada ir kodėl sąlygos taip išsiskyrė?

Manoma, kad kažkada Veneroje situacija galėjo būti kitokia, tačiau dėl neaiškių priežasčių klimatas pradėjo šiltėti ir stabilizavosi ties dabartine pragariška būsena. Europos kosminė agentūra paleido kosminį aparatą „Venus Express“, kurio viena iš misijų yra tyrinėti atmosferą ir pabandyti nustatyti, ar klimato kaita Žemėje gali būti panaši į Veneros?

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!