Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/24215/sergantys-anoreksija-neatskyre-realaus-valgio-nuo-virtualaus/spausdinti/

Sergantys anoreksija neatskyrė realaus valgio nuo virtualaus

Publikuota: 2010-07-08 09:39
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©IT bazė
Inf. šaltinis: IT bazė

Žmonės su sutrikusiu maitinimosi režimu jaučia vienodą emocinę reakciją matydami tikrą ir virtualų maistą, parodė eksperimentas, atliktas mokslininkų iš įvairių šalių. Apie tai rašo „Science Daily“.

Eksperimente dalyvavo 30 moterų. 10 iš jų sirgo bulimija, 10 – anoreksija, o kitos 10 įėjo į taip vadinamą kontrolinę grupę.

Sergantys anoreksija neatskyrė realaus valgio nuo virtualaus

Iš pradžių moterys buvo sodinamos prie stalo su šešiais kaloriniais patiekalais. Kol eksperimento dalyvės žiūrėdavo į maistą, tyrėjai matavo jų pulsą, stebėjo odos elektros laidumo reakciją ir vertino jų psichologinę būseną.

Vėliau buvo demonstruojamos valgių nuotraukos, o po to – maisto trimačiai modeliai. Visuose eksperimento stadijose mokslininkai stebėjo tiriamųjų fizinę ir psichologinę būseną.

Paaiškėjo, kad realus valgis ir jo trimatis modelis iššaukė beveik vienodą eksperimente dalyvavusių moterų emocinę reakciją. Reakcija į nuotraukas nebuvo tokia ryški.

Eksperimentu buvo siekiama nustatyti, ar galima naudoti virtualią realybę maitinimosi sutrikimus turinčių žmonių gydymui. Tyrimo ataskaita buvo paskelbta žurnale „Annals of General Psychiatry“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!