Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2413/smegenu-implantais-imanoma-kontroliuoti-kraujospudi/spausdinti/

Smegenų implantais įmanoma kontroliuoti kraujospūdį

Publikuota: 2005-10-31 09:08
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Kada nors ateityje kraujospūdį bus įmanoma kontroliuoti elektros srove paveikus smegenis, teigia naują tyrimą atlikę mokslininkai. Didžiosios Britanijos mokslininkai pirmą kartą parodė, kad tam tikrą smegenų sritį dirginant įsodintais elektrodais galima prognozuojamai paveikti pacientų kraujospūdį.

Trumpais elektros srovės impulsais buvo dirginama penkiolikos nemiegančių pacientų viduriniųjų smegenų sritis, vadinama prielatakine pilkąja materija (PPM). Pacientams nuolatinio skausmo gydymo tikslais jau buvo įsodinti smegenis dirginantys elektrodai. Elektrodais sudirginus smegenis sumažėjo kraujospūdis tų pacientų, kuriems elektrodai buvo prijungti prie priekinės (ventralinės) PPM dalies. Pacientams, kuriems elektrodai buvo prijungti prie užpakalinės (dorsalinės) PPM dalies, dirginimas kraujospūdį padidino. Tačiau gydytojas taip pat įspėjo, kad elektrodų įsodinimo procedūra yra rizikinga ir 1 iš 300 atvejų pacientą ištinka insultas. Pacientams, kuriems įsodinami elektrodai, būtini gydyti rimtoms ligoms – pavyzdžiui, Parkinsono ligai – ši rizika yra priimtina. Bet pacientams, turintiems problemų dėl aukšto kraujospūdžio, tokia rizika nėra pateisinama.

Mokslininkai mano, kad šis metodas galėtų būti taikomas ne tik hipertenzijai (aukštam kraujospūdžiui) gydyti, bet ir pagerinti būklę pacientų, kuriems būdinga laikysenos hipotenzija – nekontroliuojamas kraujospūdžio mažėjimas atsistojus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!