Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/23425/ismanieji-kontaktiniai-lesiai/spausdinti/

Išmanieji kontaktiniai lęšiai

Publikuota: 2010-05-21 20:21
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Naujos kartos kontaktiniai lęšiai, kuriuose įmontuotos mikroschemos ir lemputės, padidins regėjimo ryškumą bei spalvas. Tiesa, tai tėra Vašingtono universiteto mokslininkų vizija, praneša Technovelgy.com.

Mokslininkai mėgina sukurti kontaktinius lęšius su elektroninėmis mikroschemomis ir lemputėmis. Lęšiai bus visiškai nekenksmingi žmogaus sveikatai. Žmogus, naudojantis tokius lęšius, matys labai aiškų, ryškų, kontrastingų spalvų vaizdą.

Išmanieji kontaktiniai lęšiai

Lęšių prototipas buvo išmėgintas su triušiais. Bandymas truko dvidešimt minučių, per kurias nepastebėta jokio neigiamų ar kenksmingų poveikio. „Žmogus, žiūrėdamas pro sukurtus lęšius, matys elektroninių schemų jam perduodamą išorės vaizdą“, – sako kūrėjai.

Mokslininkai mikroschemas sukūrė naudodami labai ploną, kelių nanometrų storio metalą, kuris yra tūkstantį kartų siauresnis negu žmogaus plaukas, ir pritaisė šviesą spinduliuojančius diodus.

Mokslinės fantastikos literatūros skaitytojai šią idėją jau atrado prieš kelis metus. 2001 m. išleistoje novelėje rašytojas Vernoras Vinge’as aprašo ateities žmones, kurie nešioja elektroninius kontaktinius akių lęšius.

Novelėje rašoma: „Miri pirštu prilietė savo akį ir išsitraukė vieną tų elektroninių lęšių. „Tu turbūt žinojai, kad aš juos nešioju? Nori pažiūrėti?“ – paklausė ji. Ant jos piršto galiuko buvo matyti mažytis diskas. Jis buvo panašus į paprastus kontaktinius lęšius. Po akimirkos ji suprato, kad lęšis nėra labai švarus ir nusišypsojo.“

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!