Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/23303/zalioji-energija-is-vejos-imanoma/spausdinti/

Žalioji energija iš vejos – įmanoma

Publikuota: 2010-05-15 10:26
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Indrė Vainalavičiūtė
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Iš judesių gaunamos energijos panaudojimas, žalieji saulės elementai, oro užterštumas ar gyvybės paieška Marse – tai tik kelios mokslui aktualios temos, kuriomis domisi jaunieji mokslininkai, dalyvaujantys jau antrą katą rengiamoje „Idėjų mugėje“.

Daugiau nei šimtas moksleivių iš šalies mokyklų gegužės 13 d. pristatė savo mokslo pažangos idėjas ir tyrimų projektus. Organizatorių teigimu, „Idėjų mugė“ nėra konkursas, kur dalyviai varžosi, kuris pateiks sensacingesnį išradimą, renginys, kuriame jaunieji moksleiviai pristato savo darbus ir turi puikią progą pabendrauti su mokslininkais, o šie jiems suteikia vertingų žinių ir duoda patarimų apie galimą tolesnę pradėtų tyrimų plėtrą.

Žalioji energija iš vejos – įmanoma

Antrojoje „Idėjų mugėje“ buvo pristatyta daugiau nei penkiasdešimt įvairių mokslo projekto iš pačių įvairiausių sričių – biologijos, chemijos, fizikos medicinos ir pan.

Moksleiviai Paulius Janušauskas ir Ineta Zakarauskaitė savo projekto stende pristatė projektą, apie kurio įgyvendinimą praktiškai verta pamąstyti rimtai, moksleiviai pasiryžę iš nupjautos žolės gaminti energiją.

„Nupjauta žolė pūdama išskiria dujas, tad patalpinta bioreaktoriuje tampa puikiu energijos šaltiniu, kurio išskiriama energija galima pašildyti pastatus“, – pasakojo I. Zakarauskaitė.

„Deginama žolė išskiria šilumą, kurią nesunku paversti energija. Šiuo metu tiriame, kaip toks nupjautos žolės panaudojimas galėtų pasitarnauti konkrečios gyvenvietės poreikiams. Svarbu paminėti, kad pūvanti žolė išskiria išskiria dujas, kuriuos sukelia šiltnamio efektą, o panaudojus nupjautą žolę energijos gamybai šios dujos surenkamos ir aplinka neteršiama“, – apie projekto naudą sakė P. Janušauskas.

Moksleivių teigimu, skaičiavimai, kiek žolės galima išgauti iš vieno kvadratinio metro ir kiek energijos galima pagaminti nupjovus žolę vidutinio dydžio gyvenvietėje dar tik bus atliekami.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!