Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2293/nasa-gyvybes-elementu-yra-kiekviename-kosmoso-kampelyje/spausdinti/

NASA: gyvybės elementų yra kiekviename kosmoso kampelyje

Publikuota: 2005-10-19 10:31
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Agentūros NASA egzobiologų grupė nustatė, kad gyvybiniuose procesuose būtini junginiai kosmoso erdvėje yra labai dažni. Klasė junginių, būtinų biochemijoje, yra paplitusi visoje Visatoje. NASA Spitzer kosminis teleskopas seniau parodė, jog sudėtingos organinės molekulės, vadinamos policikliniais aromatiniais angliavandeniliais (PAA), yra kiekviename mūsų galaktikos kampelyje. Astronomams tai svarbu, bet astrobiologai, ieškantys gyvybės už Žemės ribų, tuo nelabai tesusidomėjo.

Paprasti PAA nėra tokie jau svarbūs biologijai. Didžiajai daliai gyvybės cheminių junginių, taip pat ir DNR, būtinos organinės molekulės, kuriose yra azoto. Chlorofilas, medžiaga augalams suteikianti galimybę vykdyti fotosintezės reakciją, yra puikus šios klasės junginių – policiklinių aromatinių azoto heterociklų (PAAH) – pavyzdys. Ironiška tai, kad didžiuliai kiekiai PANH susiformuoja aplink mirštančias žvaigždes. Taigi, gyvybės sėklos sėjamos net ir mirties akivaizdoje. NASA mokslininkai eksperimentuodami laboratorijoje tyrė PAAH infraraudonojo spektro „pirštų atspaudus“ bei atliko kompiuterinius modeliavimus norėdami išgauti daugiau informacijos iš infraraudonojo spinduliavimo, kuris buvo užfiksuotas teleskopu. Buvo naudojami Europos kosmoso agentūros Infraraudonojo spektro kosmoso observatorijos palydovo duomenys.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!