Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2269/vabzdziai-ir-bakterijos-pades-gaminti-geresne-guma/spausdinti/

Vabzdžiai ir bakterijos padės gaminti geresnę gumą

Publikuota: 2005-10-15 12:13
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Laboratorijoje pavyko susintetinti tamprią molekulę, kuri blusoms suteikia neįtikėtino šoklumo. Ši medžiaga ateityje gali būti naudojama daugelio daiktų gamyboje – nuo gerai šokinėjančių kamuolių iki nugaros implantų, tikisi mokslininkai. Resilinas – gumos pavidalo baltymas, kurį sintetina kai kurių vabzdžių organizmai. Ši medžiaga ne tik saugo blusų elastinę energiją, bet ir padeda skrajojantiems vabzdžiams mojuoti sparnais nepažeidžiant audinio, jungiančio sparnus prie kūno.

Resilinas – gerokai elastingesnė medžiaga, nei bet kuri dabar egzistuojanti guma. Mokslininkai sukūrė sintetinį resiliną. Šis elastingumas reiškia, kad resiliną galima tampyti ir tampyti nesibaiminant, kad pamažu bus netenkama elastinių savybių.

Norėdami pagaminti resiliną, mokslininkai išskyrė šį baltymą sintetinantį geną iš vaisinės muselės organizmo ir perkėlė į bakteriją Escherichia coli. Mikrobai sugebėjo susintetinti kelis gramus baltymo pro-resilino, kuris yra resilino pirmtakas. Tada mokslininkai pro-resiliną esant specialiam apšvietimui paveikė rutenio katalizatoriumi, todėl baltymo molekulėse susijungė amino rūgšties tirozino liekanos.

Vos po 20 sekundžių skystas mišinys tapo tvirta gumine medžiaga, kurios savybės yra lygiai tokios, kaip ir natūralaus resilino. Šiuo metu grupė daugiausiai dėmesio skiria medžiagos panaudojimui kuriant implantuojamus spinalinius diskus – elastingą medžiagą, esančią tarp stuburo slankstelių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!