Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2254/kovai-su-maliarija-uodai-sviecianciomis-lytinemis-liaukomis/spausdinti/

Kovai su maliarija – uodai šviečiančiomis lytinėmis liaukomis

Publikuota: 2005-10-13 09:14
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Nauju ginklu kovoje prieš maliariją gali tapti genetiškai modifikuoti uodai su šviečiančiomis lytinėmis liaukomis. Londono Imperatoriškojo koledžo mokslininkai paprasto uodo genomą modifikavo prijungdami fluorescencijos geną, natūraliai esantį medūzų organizmuose.

Genas buvo prijungtas taip, kad jo veikimas pasireiškia tik vyriškos lyties uodų lytinėse liaukose. Panaudojus šį metodą būna santykinai paprasta atskirti uodų patinėlius nuo patelių – iki šiol tai buvo viena iš kliūčių, trukdančių efektyviai kovoti su maliarija.

Vienas iš būdų kontroliuoti mirtiną ligą pernešti galinčių uodų populiaciją – užtvindyti vieną ar kitą teritoriją milijonais sterilių uodų patinėlių. Jie gali poruotis su patelėmis, tačiau po tokių santykių palikuonių nebūna, todėl uodų populiacija mažėja.

Šis metodas jau sėkmingai taikytas – pavyzdžiui, taip sumažinta Viduržemio margasparnių populiacija. Tačiau šios strategijos sėkmė priklauso nuo sugebėjimo atskirti pateles nuo patinėlių, nes sterilios patelės vis vien gali sėkmingai pernešti maliariją. Problema slypi tame, kad uodų, skirtingai nei kai kurių kitų vabzdžių, lervas labai sunku suskirstyti pagal lytį. Jei vienos lyties lervos pradėtų švytėti, tai užduotis gerokai palengvėtų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!