Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2185/naudojimasis-kompiuteriu-gali-padeti-vyresniems-zmonems-palaikyti-gera-mentaline-sveikata/spausdinti/

Naudojimasis kompiuteriu gali padėti vyresniems žmonėms palaikyti gerą mentalinę sveikatą

Publikuota: 2005-10-03 09:06
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Pasirodo, kad vyresnio amžiaus žmonės, mokantys dirbti kompiuteriu, patiria mažiau depresijos simptomų nei tie, kurie nėra įpratę dirbti su technologijomis. Neseniai atliktas tyrimas, kuriuo norėta nustatyti naudojimosi kompiuteriu ir depresijos sąryšį, ir ši tyrimas yra dalis paskutinės studijos, kuria siekiama nustatyti vyresnių žmonių psichinės sveikatos, mentalinės sveikatos ir socialinio aktyvumo pokyčius laiko atžvilgiu. Tyrimui vadovavo dr. Edward Cisek ir Kathleen Triche.

Tyrėjai nusprendė pažiūrėti, kaip vis populiarėjantis kompiuterio naudojimas vyresniųjų žmonių tarpe įtakoja depresijos simptomus. Viename iš informacijos centrų Niujorke, kuriam vadovauja Triche, naudojimasis kompiuteriu atrodė viena galimybių vyresniems žmonėms turėti glaudesnį ryšį su juos supančiu pasauliu.

Įvairi kompiuterinė praktika, kaip elektroninis paštas, pokalbių svetainės, pasidalijimas informacija apie sveikatą, gali būti naudinga kiekvieno asmens mentalinei sveikatai. Tyrimu nustatyta, kad vyresnieji žmonės, besinaudojantys kompiuteriu, jautė žymiai mažiau depresijos simptomų, negu kiti, kurie nesinaudojo kompiuteriu. Tyrėjai taip pat nustatė, kad besinaudojantys kompiuteriu labiau linkę bendrauti su jaunesniais žmonėmis ir gyvena aktyvesnį gyvenimą.

Triche teigimu, tie vyresni žmonės, kurie naudojasi kompiuteriu, patiria mažiau depresijos simptomų, nežiūrint to, kiek valandų per savaitę jie praleidžia prie kompiuterio. Tačiau ji perspėja, šie duomenys yra gauti tiriant gana išsilavinusius žmones ribotame geografiniame plote. Tyrime dalyvavo 206 dalyviai virš 65 metų (amžiaus vidurkis 80), atsitiktinai atrinkti iš Manheteno.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!