Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/21719/hadronu-greitintuvas-vel-bus-paleistas/spausdinti/

Hadronų greitintuvas vėl bus paleistas

Publikuota: 2010-02-23 17:07
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Mokslininkai ketina vėl paleisti galingiausią pasaulyje subatominių dalelių greitintuvą ir ruošiasi naujam visatos paslapčių tyrinėjimo etapui, praneša AFP, remdamasi sekmadienį pasirodžiusiu Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos (angl. European Organization for Nuclear Research, CERN) pranešimu.

Po daugiau nei metų pertraukos didįjį hadronų priešpriešinių srautų greitintuvą (angl. Large Hadron Collider, LHC) sėkmingai pakartotinai paleido kelioms savaitėms, o gruodį vėl išjungė, kad paruoštų (protonų pluoštų) susidūrimui.

Hadronų greitintuvas vėl bus paleistas

Netoli Ženevos abipus Prancūzijos ir Šveicarijos sienos esantis giliai po žeme įrengtas 3,9 mlrd. eurų vertės greitintuvas, kurio žiedinio tunelio ilgis – 27 kilometrai, mokslininkams turėtų padėti atskleisti daugelį visatos raidos ir medžiagos prigimties paslapčių.

Kaip teigė CERN atstovas, nuo pirmadienio iki trečiadienio turėtų būti paleisti ir supriešinti dalelių pluoštai, o tikrasis tyrimas prasidės po dviejų ar keturių savaičių.

„Gruodį, kai išjungėme greitintuvą, taip ir planavome“, – sakė atstovas.

CERN duomenimis, likus kelioms savaitėms prieš išjungimą, į greitintuvą buvo įvesta ir supriešinta virš milijono subatominių dalelių, o protonų srautai paleisti priešpriešiais iki tol nepasiektu greičiu, informavo CERN.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!