Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2137/vistu-kiausiniai-gamins-antikunius-zmonems/spausdinti/

Vištų kiaušiniai gamins antikūnius žmonėms

Publikuota: 2005-09-24 08:22
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Per paskutiniuosius beveik penkiasdešimt metų vištų kiaušiniai atliko lemiamą vaidmenį vakcinos nuo gripo sukūrime. Dabar mokslininkai praneša apie naują pusryčių patiekalo pritaikymą: puikiai veikiančių vegetaciniu būdu dauginamų antikūnių molekulių, kurios imituoja imuninę sistemą kovoje su tam tikrais įsibrovėliais, gamybai. Tarp imuninės sistemos ląstelių arsenalo yra vadinamieji B limfocitai, kurių kiekvienas gamina specifinį antikūnį. Klonuojant vieną B limfocitą, mokslininkai gali masiniu būdu gaminti identiškas antikūnių molekules, kurios bus nukreiptos į tam tikrą konkretų taikinį.

Vegetaciniu būdu dauginami antikūniai įrodė, kad gali būti sėkmingai taikomi žmonių gydymui, iš jų virš 25 patvirtinti kaip tinkami žmonių terapijai ir vis daugiau šių baltymų vystomi klinikiniu būdu, teigia Robert J. Etches iš Origen Therapeutics.

Mokslininko teigimu, tikimasi, kad efektyvesnių vegetaciniu būdu daugintų antikūnių poreikis išaugs, gamybos kaštai sumažės. Siekdami sumažinti antikūnių gamybos kaštus mokslininkai ėmė naudoti viščiukus kaip pagrindinius gamintojus. Visų pirma jie įterpė genus, kuriuose buvo užkoduotas vienas antikūnis, bei genus, kurie kontroliavo jo veikimą į embrionines viščiukų ląsteles. Vėliau šios ląstelės buvo įterptos į besivystančios viščiukų embrionus. Kai iš šių viščiukų išaugusios vištos pačios ėmė dėti kiaušinius, juose buvo miligraminiai pageidaujamų antikūnių kiekiai.

Pagal rugsėjo mėnesio Gamtos biotechnologijos numeryje spausdintą ataskaitą, vegetaciniu būdu daugintuose antikūniuose taip pat pastebėtas nuo 10 iki 100 kartų didesnis sugebėjimas ardyti ląsteles, palygimus su antikūniais, kurie buvo gaminami ląstelinių kultūrų auginimo būdu. Kiaušinių gamybos metodas taip pat garantuoja sąlyginai trumpą aštuonių mėnesių gamybos laikotarpį ir paprastą proteino atskyrimą stabilioje ir sterilioje aplinkoje, kurią suteikia kiaušinis, teigia mokslininkai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!