Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/21271/zeme-tampa-nematoma/spausdinti/

Žemė tampa „nematoma“

Publikuota: 2010-01-27 12:28
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Vykstanti skaitmeninė revoliucija mažina galimybes, jog Žemę pastebės ateiviai, tvirtina žymiausi kosmoso tyrinėtojai.

Dr. Frankas Drake`as tikina, kad perėjimas nuo analoginės prie skaitmeninės televizijos bei radijo mūsų planetą daro elektroniškai nematomą.

Senieji analoginiai signalai kosmoso platybėse galėjo nuskrieti milijonus kilometrų ir net pasiekti kai kurias tolimas žvaigždes, tačiau skaitmeninės transliacijos yra daug silpnesnės, o dėl šių populiarumo Žemė svečiams iš kosmoso vis sunkiau aptinkama.

Žemė tampa „nematoma“

Žemėje nuolat stebima ir laukiama kokių nors signalų iš kitų planetų – ir tikimasi, kad kitos gyvybės formos tą patį daro ir savo planetose, rašo „The Daily Telegrapgh“.

Dr. F. Drake`as prieš 50 metų Amerikoje įkūrė organizaciją, ieškančią nežemiško intelekto (angl. Search for Extra-terrestrial Intelligence, SETI). Pasak jo, analoginio ryšio išnykimas faktiškai panaikina tikimybę, jog busime pastebėti kitų.

Pasak mokslininko, Žemę supa 50 šviesmečių radiacijos šydas, kurį sukėlė senojo tipo bei apie 1 mln. vatų galios analoginės televizijos signalai.

Mokslininkas teigia, kad Žemę supantys palydovai didžiąją dalį savo signalų nukreipia atgal į Žemę ir faktiškai jokia radiacija nepaskleidžiama į atvirą kosmosą.

„Šiuo metu į atvirą kosmosą prasmunka labai maži kiekiai radiacijos, apie 2 vatus. Ne ką daugiau spinduliuoja jūsų mobilieji telefonai. Jei taip bus ir ateityje, greitai mūsų planeta taps neaptinkama“, – cituojamas mokslininkas.

Apie tai mokslininkas kalbėjo Londone antradienį prasidėjusioje Karališkosios draugijos Londone rengiamoje konferencijoje, skirtoje aptarti, kaip galima būtų aptikti gyvybę kitose planetose ir ką tai reikštų mūsų visuomenei.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!