Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2103/ze-mei-ar-ti-miau-sio-mis-die-no-mis-gre-sia-ypac-stip-ri-mag-ne-ti-ne-aud-ra/spausdinti/

Že­mei ar­ti­miau­sio­mis die­no­mis gre­sia ypač stip­ri mag­ne­ti­nė aud­ra

Publikuota: 2005-09-20 13:12
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Ast­ro­no­mi­jos ir geo­fi­zi­kos spe­cia­lis­tai pers­pė­jo, kad dėl suak­ty­vė­ju­sios Sau­lės Že­mei ar­ti­miau­sio­mis die­no­mis gre­sia ypač stip­ri mag­ne­ti­nė aud­ra – 9 ba­lų iš de­šim­ties. Dėl to sus­tip­rė­ja Že­mės mag­ne­ti­nis lau­kas – ga­li sut­rik­ti ne tik kom­pa­sai, ra­di­jo bei mo­bi­lu­sis ry­šys, bet ir dau­ge­lio žmo­nių svei­ka­ta.

Ru­si­jos moks­li­nin­kai net pra­ne­šė, kad dėl to Mask­vo­je bus ga­li­ma pa­ma­ty­ti šiai vie­to­vei itin re­tą reiš­ki­nį – Šiau­rės pa­švais­tę.

Šiuo mo­men­tu ne­to­li Sau­lės cent­ro pa­ste­bi­ma di­de­lė dė­mių gru­pė. Sau­lės dė­mė – tai mag­ne­ti­nis sū­ku­rys, ku­ria­me tem­pe­ra­tū­ra bū­na maž­daug 1000 laips­nių že­mes­nė ne­gu pa­čio­je Sau­lė­je.

Iš ša­lia dė­mių esan­čių ak­ty­vių sri­čių iš­si­ver­žia ato­mų ske­veld­rų srau­tas, dar va­di­na­mas Sau­lės vė­ju. Šios da­le­lės iki Že­mės ke­liau­ja tris pa­ras.

At­lė­ku­sios iki Že­mės jos jo­ni­zuo­ja at­mos­fe­rą ir trik­do Že­mės mag­ne­ti­nį lau­ką – tuo­met suš­vin­ta Šiau­rės paš­vais­tės, ky­la mag­ne­ti­nės aud­ros, sut­rin­ka žmo­nių svei­ka­ta. Da­bar pa­gal 11 me­tų cik­lą Sau­lės ak­ty­vu­mas yra ma­žiau­sias. Bet šiais me­tais esa­me ma­tę tik­rai uni­ka­lių di­de­lių dė­mių. Bir­že­lio mė­ne­sį aš esu sus­kai­čia­vęs ar­ti 20 dė­mių. Tai pap­ras­tai bū­din­ga ak­ty­via­jam pe­rio­dui. Nors Sau­lė „dir­ba” pa­gal tam tik­rą cik­lą, bet ji ga­li vis­ko išk­rės­ti, net­ ir šio­mis die­no­mis.

At­mos­fe­ro­je yra sta­ti­nė elekt­ra. O mag­ne­ti­nės aud­ros yra elekt­riš­kos pri­gim­ties. Kai jos suak­ty­vė­ja, elekt­ros per­da­vi­mo li­ni­jo­se at­si­ran­da pa­pil­do­ma sro­vė. Dėl šios prie­žas­ties li­ni­ja ga­li per­sik­rau­ti.

Ta­čiau ener­ge­ti­kos spe­cia­lis­tai ra­mi­no, kad to­kie sut­ri­ki­mai daž­ni šiau­riau Lie­tu­vos esan­čio­se pla­tu­mo­se ir ten, kur il­gos elekt­ros per­da­vi­mo li­ni­jos. Nuo mag­ne­ti­nių aud­rų, kaip įp­ras­ta, ken­čia JAV, Ka­na­dos, Ru­si­jos šiau­ri­nės sri­tys.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!