Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/20841/galvos-kaip-apsaugoti-zeme-nuo-asteroido/spausdinti/

Galvos, kaip apsaugoti Žemę nuo asteroido

Publikuota: 2009-12-31 19:21
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ netrukus svarstys planą, kaip apsaugoti Žemę nuo susidūrimo su dideliu asteroidu, galinčio įvykti po 2030 metų.

„Mokslininkas neseniai man pasakė įdomų dalyką apie pamažu prie Žemės artėjančio asteroido judėjimo trajektoriją. Jis paskaičiavo, jog jis neišvengiamai su Žeme susidurs ketvirtajame šio amžiaus dešimtmetyje“, – Rusijos radijo stočiai teigė „Roscosmos“ vadovas Anatolijus Perminovas.

Galvos, kaip apsaugoti Žemę nuo asteroido

Jis nurodė asteroidą Apofį, kuris, anot jo, beveik tris kartus didesnis nei Tunguskos meteoritas, praneša „Ria Novosti“.

1908 metų birželio 30 dieną meteoritas nukrito atokiame Rusijos Sibiro regione. Sprogimas sunaikino 80 mln. medžių, nusiaubta 2,150 kvadratinių kilometrų dydžio teritorija.

Pasak A. Perminovo, Rusija neketina asteroido sunaikinti. „Nebus jokių atominių sprogimų, viskas bus daroma remiantis fizikos dėsniais“, – teigė jis.

Kosmoso agentūros vadovo teigimu, apsvarsčiusi projektą, Rusija gali pakviesti prie jo prisidėti Europos, Kinijos, JAV ekspertus.

„Žmonių gyvybėms gresia pavojus. Turėtume skirti kelis šimtus milijonų dolerių ir sukurti sistemą, kuri užkirstų kelią susidūrimui, o ne tik sėdėti ir laukti, kol tai įvyks, ir žus šimtai tūkstančių žmonių“, – kalbėjo A. Perminovas.

Nors Apofis šiuo metu vadinamas didžiausia grėsme mūsų planetai, NASA mokslininkai spalį paskelbė naujus duomenis apie jo orbitą ir nurodė, jog „pavojingo susidūrimo su Žeme galimybė 2036 metais žymiai sumažėjo“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!