Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/20809/penki-zmogiskosios-prigimties-istatymai-arba-kodel-inzinieriai-labiau-tiki-dieva/spausdinti/

Penki žmogiškosios prigimties įstatymai, arba kodėl inžinieriai labiau tiki Dievą

Publikuota: 2009-12-27 15:38
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Be viso pasaulio įstatymų egzistuoja ne mažiaus svarbūs žmogiškosios prigimties įstatymai, kurių negalima nepaisyti, tvirtina „The New Scientist“. Žurnalistas Michaelas Marshallas nurodė 5 pagrindinius įstatymus.

1955 m. suformuluotas Parkinsono įstatymas paaiškina, kodėl visuomet turime be galo daug darbo: „Darbas išsiplečia, kad užpildytų laiką, skirtą to darbo įvykdymui“.

Šio įstatymo autorius – valstybės tarnautojas ir istorikas Cyrilas Northcote‘as Parkinsonas savo išvadas pagrindė statistika. Vėliau šią idėją patvirtino matematikai. C. Parkinsonas taip pat tvirtino, kad klausimo svarstymo organizavimui panaudotas laikas yra atvirkščiai proporcingas jo svarbai, bei išsiaiškino, kad jei komisiją sudaro daugiau nei 19,9 – 22,4 žmonių, ji yra nepajėgi priimti sprendimus.

„Studento sindromu“ vadinamas įprotis imtis darbo tik paskutinę akimirką prieš pat jo įvykdymo terminą. Kai kurie rinkodaros specialistai rekomenduoja neskirti daug laiko konkretiems projektams, kadangi darbuotojai vis tiek pradės dirbti tik paskutinę akimirką. Autorius, savo ruožtu, pataria teisingai įvertinti laiką pagal D. Hofstadterio taisyklę: „Darbas visuomet užima daugiau laiko, nei esate paskaičiavę, netgi kai atsižvelgiate į Hofstadterio taisyklę.“

V. Pareto principas skelbia, kad daugelyje šalių 80 proc. nuosavybės priklauso 20 proc. gyventojų. Įdomu tai, kad ši proporcija teisinga ir kitose sferose: daugelyje sistemų 80 proc. įvykių sukelia 20 proc. galimų priežasčių, nurodo autorius. Asmeninės bendrovės dažnai naudoja V. Pareto principą kaip pagrindą: pavyzdžiui, nusprendžia atlikti svarbiausius 20 proc. darbo, norėdami gauti 80 proc. viso atlyginimo.

Bruce‘o Salemo hipotezėje teigiama, kad inžinerinis išsilavinimas yra tinkama sfera įtikinimui, kad pasaulį sutvėrė Dievas. Ši hipotezė vis dar yra neįrodyta, tačiau mokslininkai Diego Gambetta ir Steffenas Hertogas pademonstravo, kad inžinerinį išsilavinimą turintys asmenys dažnai būna labiau religingi, nei kitos srities mokslus baigę žmonės. Išeities tašku mokslininkams tapo pastebėjimas, kad daugelis islamo ekstremistinių organizacijų narių yra inžinieriai, rašo laikraštis.

P. Maes-Garreau taisyklė yra susijusi su palankiomis ateities prognozėmis. Jei futurologas žada mokslo ir technikos stebuklus greitu metu, nurodydamas konkrečią datą, tai greičiausiai ši data bus maždaug paskutiniais jo gyvenimo metais: kai jam bus apie 70 metų. Todėl Maes-Garreau tašku vadinama vėliausia spėjamo prognozės išsipildymo data, futurologui dar esant gyvam.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!