Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/20806/ideju-mugeje-mokiniai-stebino-originaliomis-mokslinemis-idejomis/spausdinti/

„Idėjų mugėje“ mokiniai stebino originaliomis mokslinėmis idėjomis

Publikuota: 2009-12-25 19:03
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Algirdas Tamašauskas
Inf. šaltinis: LMITKC

Kol daugelis Lietuvos mokinių džiaugėsi kalėdinėmis atostogomis, gruodžio 22 dieną Vilniuje, projekto „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas“ renginyje „Idėjų mugė“, susirinkę beveik šimtas entuziastingų jaunųjų mokslininkų atkakliai pristatinėjo savo mokslines idėjas, o kai kurie – ir pirmuosius tyrimų rezultatus. Jaunųjų tyrėjų mokslinius projektus vertino kompetentinga komisija, sudaryta iš žinomų įvairių sričių mokslininkų. Po renginio mokiniai stebėjo įdomiuosius fizikos eksperimentus, juos demonstravo Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto studentai.

„Idėjų mugėje“ mokiniai kartu su mokytojais iš įvairių Lietuvos kampelių pristatė 54 mokslines idėjas. Vienų darbų rezultatai galėtų būti beveik iš karto pritaikomi žemės ūkyje, aplinkosaugoje, medicinoje ar pramonėje, kituose projektuose siekiama nagrinėti nauji kuro gavybos būdai ar netgi kvazarų prigimties problemos.

„Idėjų mugėje“ mokiniai stebino originaliomis mokslinėmis idėjomis

Jauniausias renginio dalyvis iš Kauno septintokas Edgaras Skorulskas pristatė praktišką tyrimą „Grindų dangos atsparumas kėdės ratukams“.

„Namuose remontuojamas mano kambarys ir bus klojama nauja grindų danga. Daugelis kėdžių su ratukais labai braižo grindis, todėl nusprendžiau ištirti, kokią kokybiškiausią grindų dangą būtų galima įsigyti už mažiausią kainą“, – savo idėją dėstė jaunasis mokslininkas Edgaras. Beje, tai ne pirmas jo mokslinis darbas –jau ketvirtoje klasėje kartu su informatikos mokytoja sukūrė veikiančią kompiuterinę mokymosi programą.

Vilniaus Šolomo Aleichemo mokyklos mokiniai Dominikas Gurvičius ir Moisejus Braveris sprendė globalias problemas. Dešimtokas ir vienuoliktokas pristatė anglies dioksido panaudojimo kurui galimybes: „Žinoma, kad CO2 kiekio didėjimas gali būti šiltnamio efekto priežastis. Taigi mes nusprendėme ieškoti, kaip sumažinti CO2 kiekį ir panaudoti šias dujas žmonijos gerovei.“

„Idėjų mugėje“ mokiniai stebino originaliomis mokslinėmis idėjomis

Anot renginio organizatorių, „Idėjų mugė“ – tai ne konkursas. Šioje mugėje komisijos nariai nesistengė išrinkti vieno ar kelių geriausių darbų, o tik draugiškai bendravo su moksleiviais, siūlė jiems idėjų įgyvendinimo ir tobulinimo būdus.

„Žinoma, dalis idėjų buvo nepakankamai aktualios, kitas – buvo pasiūlyta dar patobulinti ir išgryninti, tačiau visiems dalyviams ir jų vadovams bus sudarytos galimybės įgyvendinant savo projektus pasitelkti į pagalbą mokslininkus. Bet kokiu atveju naudos iš šios „Idėjų mugės“ gavo visi – mokiniai ir mokytojai“, – sakė projekto vadovas Jonas Karolis.

Ši mugė – vienas iš projekto, kurio tikslas – suburti jaunuosius tyrėjus, skatinti juos dirbti mokslinį darbą ištisus metus ir geriau pasirengti Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniam etapui, renginių. Numatyta ir kitokia veikla – pvz., po Lietuvos mokyklas keliaus linksmas gamtos ir technologinių mokslų eksperimentų šou, bus organizuojami seminarai mokytojams, suteiksiantys informacijos apie darbo su jaunaisias tyrėjais metodiką ir tobulinantys jų mokslinio darbo įgūdžius.

„Idėjų mugė“ yra projekto „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas“ renginys. Projektą vykdo Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centras, partneris – Lietuvos jaunųjų gamtininkų centras. Projektas finansuojamas pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą iš Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!