Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2002/pasaulines-sveikatos-organizacijos-tyrime-taikomi-lietuvoje-sukurti-technologiniai-sprendimai/spausdinti/

Pasaulinės sveikatos organizacijos tyrime taikomi Lietuvoje sukurti technologiniai sprendimai

Publikuota: 2005-09-06 12:18
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Blue Bridge, UAB

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) tyrimas apie kūdikių ir motinų sveikatą trečiojo pasaulio šalyse atliekamas pasitelkus Lietuvos informacinių technologijų bendrovės „Blue Bridge“ specialistų sukurtą programinę įrangą. Studijoje iš viso bus ištirta daugiau nei 1 mln. žmonių trijuose žemynuose.

Afrikoje, Azijoje bei Lotynų Amerikoje atliekamas tyrimas leis nustatyti dažniausiai pasitaikančius motinų ir kūdikių sveikatos sutrikimus bei mirtingumo priežastis. Tikimasi, kad tai padės ieškoti efektyvesnių būdų mažinti mirtingumo lygį vargingiausiose pasaulio valstybėse.

Plačios apimties ir geografinio masto tyrimas atliekamas pasitelkiant informacines technologijas. Programinį sprendimą, kuriuo pagrįstas tyrimas, sukūrė Lietuvos informacinių technologijų bendrovė „Blue Bridge“. Jį užsakė ir studijos metodologiją parengė Švedijos medicininių tyrimų kompanija „MedSciNet“.

Visi duomenys apie tiriamuosius iš ligoninių skirtingose šalyse bei žemynuose registruojami internetu. Informacija suvedama į elektronines anketas, vėliau persiunčiama į duomenų bazę kur gali būti iš karto apdorojama ir analizuojama. Be to, sistema automatiškai instruktuoja tyrimą vykdančius gydytojus, kokius veiksmus jie turėtų atlikti.

Pasak „Blue Bridge“ projektų direktoriaus Andriaus Dienio, bendrovės sprendimai jau naudoti keliose dešimtyse užsienio organizacijų atliktų sveikatos studijų. „Programinė įranga leidžia įgyvendinti net itin plataus masto tyrimus, kurių tradiciniais metodais atlikti būtų beveik neįmanoma. Be to, jie tikslesni, apie 30 proc. pigesni ir reikalauja kur kas mažesnių laiko sąnaudų“, - teigia A.Dienys.

Pasaulinės sveikatos organizacijos atliekamo tyrimo apie kūdikių ir motinų sveikatą programinio sprendimo vertė viršija 0,5 mln. litų. Iš viso „Blue Bridge“ specialistai yra sukūrę specifinės programinės įrangos įvairiems sveikatos tyrimams apie vaistų poveikį, ligas, sveikatos ekonomikos problemas už maždaug 2 mln. litų.

Medicininius tyrimus internete atliekanti bendrovė „MedSciNet“ Lietuvoje sukurtais IT sprendimais naudojasi nuo 2000 metų. Pernai „MedSciNet“ apyvarta viršijo 1,4 mln. litų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!