Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/19967/lhc-greitintuvo-priesininkai-kreipesi-i-jungtines-tautas/spausdinti/

LHC greitintuvo priešininkai kreipėsi į Jungtines Tautas

Publikuota: 2009-11-05 14:26
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Europos branduolinių tyrimų centre Ženevoje bandomo Didžiojo hadronų priepriešinių srautų greitintuvo (LHC) priešininkai, tvirtinantys, kad šis įrenginys kelia mirtiną pavojų, kreipėsi į Jungtinių Tautų Organizaciją.

ConCERNed“ (Committee on CERN Experimental Dangers) pasivadinusios visuomeninės organizacijos nariai kreipėsi į JTO Žmogaus teisių komitetą, ragindami sustabdyti LHC bandymus, nes šis greitintuvas esą kelia pavojų gyvybei Žemėje ir taip pažeidžia žmogaus teises, praneša „ScienceInsider“ tinklaraštis.

LHC priešininkai ragina JTO Žmogaus teisių komitetą užsakyti nepriklausomą LHC keliamų grėsmių ekspertinį įvertinimą, ir pabrėžia teisinę Šveicarijos ir Prancūzijos, kurių teritorijoje vykdomi neva žmonijai pavojingi eksperimentai, atsakomybę. „ConCERNed“ nariai perspėja apie stabilių „juodųjų skylių“ susidarymo greitintuve riziką ir atmeta CERN fizikų teiginius apie tai, kad LHC tik kur kas mažesniu mastu atkartoja Žemės atmosferoje vykstančius procesus, kuomet į ją patenka didelės energijos kosminės dalelės. Pasak CERN fizikų, net jei greitintuve po dalelių susidūrimo susidarytų mikroskopinės „juodosios skylės“, kaip teigia kai kurių egzotiškų teorijų autoriai, jos „išgaruotų“ dar nespėjusios pasiekti detektoriaus kameros sienos.

Tačiau „ConCERNed“ atstovai mano, kad „juodosios skylės“ greitintuve gali išlikti stabilios. Jie atmeta CERN mokslininkų argumentus dėl natūralių procesų atkartojimo mažesniu masteliu kaip nekorektiškus, nes kosminių spindulių atveju vyksta pavienių dalelių susidūrimai, o LHC bus priešpriešiais nukreipiami milijardų protonų srautai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!