Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/19906/smegenu-skeneriai-gali-perskaityti-zmogaus-mintis/spausdinti/

Smegenų skeneriai gali perskaityti žmogaus mintis

Publikuota: 2009-11-03 11:42
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Neurologai bando prasiskverbti į žmonių sąmonę, pasitelkę galvos smegenų skenerius ir programas, kurios iššifruotų vaizdinius, rašo Inopressa.ru su nuoroda į „New Scientist“.

Praėjusią savaitę mokslininkas iš Čikagos universiteto Berklyje (JAV) supažindino su įspūdingais šios srities laimėjimais. Mokslininkai pademonstravo, kad stebėdami bandymo dalyvio smegenų veiklą, jie bendrais bruožais gali atpažinti vaizdo klipą, kurį žiūri dalyvaujantysis bandyme.

Smegenų skeneriai gali perskaityti žmogaus mintis

Mokslininkų nuomone, panašius metodus galima naudoti, šifruojant prisiminimus ir ateities planus ir netgi diagnozuojant mitybos sutrikimus.

Suprantama, kad tokie atradimai kelia nuogąstavimų, juk minčių skaitymo technologijomis gali imti piktnaudžiauti reklamų kūrėjai ar represyvios vyriausybės. Nepaisant pastaruoju metu šioje srityje pasiekto progreso, daugelis tyrėjų vengia apibūdinimo „minčių skaitymas“ ir vadina savo darbus neuronų dekodavimu.

Didžiosios Britanijos mokslininkų tyrimų rezultatai rodo, kad su smegenų skeneriais galima prieiti ir prie atminties. Savanorių grupei rodė tris vaizdo klipus, o paskui paprašė kurį nors vieną prisiminti. Mokslininkai 50 proc. tikslumu nustatė, kokį klipą prisimins kiekvienas tiriamasis. Šis procentas didesnis už atsitiktinio spėjimo procentą. Visgi britų mokslininkai sako, kad šito minčių skaitymu dar nepavadinsi, nes programa negali iškoduoti tų prisiminimų, kurie joje neužprogramuoti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!