Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/19772/kreveciu-akys-pades-kurti-naujus-dvd-grotuvus/spausdinti/

Krevečių akys padės kurti naujus DVD grotuvus

Publikuota: 2009-10-27 06:33
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Puikiomis savybėmis pasižyminčios jūrų vėžiagyvių akys galėtų įkvėpti naujos kartos DVD grotuvų kūrėjus, teigia naujo tyrimo autoriai.

Krevetės maldininkės – vėžiagyviai, gyvenantys Australijos Didžiajame barjeriniame rife, turi sudėtingiausią mokslininkams žinomą regos sistemą, teigia Brsitolio universiteto tyrėjai.

Šie gyvūnai mato 12 spalvų, kai žmonės mato tik tris, ir gali atskirti skirtingas šviesos formas, taip sukuriant sudėtingą ir aiškų trijų dimensijų vaizdą, rašo telegraph.co.uk.

Krevečių akys padės kurti naujus DVD grotuvus

Specialios šviesai jautrios ląstelės, esančios krevečių maldininkių akyse, atlieka tokias pačias funkcijas kaip ir jutikliai, esantys CD ar DVD grotuvuose.

Be to, tiek krevetės maldininkės, tiek CD ir DVD grotuvai geba šviesą paversti kitomis jos formomis, kad ją būtų galima saugoti ir vėl atkurti.

Tačiau skirtumas tas, jog krevetės tai geba daryti visame šviesos spektre, o DVD ir CD grotuvai dirba daug siauresniame diapazone.

Žurnale „Nature Photonics“ paskelbto straipsnio autoriaus Nicholas Robertso teigimu, tai pirmas kartas, kai atskleidžiama unikali krevečių akies sandara ir veikimo mechanizmas.

„Tai išskirtinis dalykas, pralenkiantis viską, ką iki šiol žmogui pavyko sukurti”, – teigė N. Robertsas.

Jis taip pat tyrė, kaip krevetės matymo mechanizmas galėtų padėti patobulinti optinius prietaisus.

„Mus ypač žavi tai, kaip tai paprasta. Šis natūralus mechanizmas, sukurtas iš į vamzdelius susuktų ląstelių, veikia daug geriau nei sintetiniai dariniai. Tai gali padėti ateityje sukurti geresnius optinius prietaisus, panaudojus skystus kristalus, kurių cheminės savybės būtų panašios į krevetės akies savybes“, – kalbėjo mokslininkas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!