Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/19489/jav-menulyje-sprogdino-du-kosminius-zondus/spausdinti/

JAV Mėnulyje sprogdino du kosminius zondus

Publikuota: 2009-10-10 10:39
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

NASA Mėnulyje susprogdino du nepilotuojamus erdvėlaivius tikėdamasi aptikti vandens ledo sankaupas, skelbia BBC.

Pirmoji sprogo 2 200 kg svorio raketa, o virš Mėnulio paviršiaus bus išmestas dulkių, dujų ir nuolaužų debesis. Antrasis zondas, aprūpintas mokslinių tyrimų įranga, ištyrė šio debesies turinį, vėliau taip pat sprogo.

Mokslininkų teigimu, jei sprogimo sukeltame dulkių debesyje bus rasta vandens ledo, tai bus labai svarbus atradimas. Ypač dėl to, kad vandens atsargos Mėnulyje yra gyvybiškai svarbios tyrimams, kuriuos žmonės vykdys ateityje.

Mokslininkai jau anksčiau spėjo, kad laikinai Saulės spindulių neapšviečiamuose Mėnulio ašigaliuose gali būti vandens ledo, tačiau iki šiol tai nebuvo patvirtinta.

79 mln. dolerių misija pavadinta LCROSS („Lunar Crater Observation and Sensing Satellite“ – „Mėnulio kraterių stebėjimo ir žvalgymo palydovas“).

Raketą sudaro dvi pagrindinės dalys: didesnysis zondas „Centaur“ ir mažesnioji, „lydinčioji“ raketa. Jos sujungtos nuo tada, kai birželio mėnesį buvo paleistos iš Canaveral iškyšulio (Florida).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!