Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/19095/astronomai-zemes-dvynes-pavirsius-uoletas/spausdinti/

Astronomai: Žemės dvynės paviršius – uolėtas

Publikuota: 2009-09-17 11:37
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Patikslinus informaciją apie mažiausią planetą, aptiktą už Saulės sistemos ribų, paaiškėjo, kad ji ypač panaši į mūsiškę, tik jos paviršius labiau uolėtas.

Vadinamoji egzoplaneta, apie kurios atradimą paskelbta vasarį, yra 5 kartus didesnė už Žemę, tačiau jos paviršius yra kietas ir labai panašus į mūsiškę.

Astronomai: Žemės dvynės paviršius – uolėtas

„Tai yra mokslas, jo įdomiausia ir nuostabiausia pusė“, – naujienų agentūra „Reuters“ cituoja šveicarų astronomą Didierą Quelozą, vadovavusį naujosios planetos stebėjimams.

Iki šiol atrasta per 330 egzoplanetų, tačiau dauguma jų – dujų milžinės, panašios į Neptūną, kurio masė už Žemės yra didesnė apie 17 kartų.

Tačiau planeta pavadinta „CoRoT–7b“ yra kitokia. Ji nuo artimiausios žvaigždės nutolusi tik 2,5 mln. kilometrų ir aplink ją apsisuka kas 20 valandų. Tai reiškia, kad temperatūra joje svyruoja nuo 1 iki 1,5 tūkst. °C – tokiame karštyje gyvybė negalima.

Stebėjimo rezultatai, kurie paviešinti žurnale „Astronomy and Astrophysics“, leidžia mokslininkams „CoRoT–7b“ planetą vadinti „superŽeme“.

Iki šiol aptikta tuzinas tokių „superŽemių“, tačiau mažiausios planetos tankis išmatuotas pirmąkart.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!