Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/19051/nasa-paskelbe-kosminiu-siuksliu-zvaigzdelapi/spausdinti/

NASA paskelbė kosminių šiukšlių žvaigždėlapį

Publikuota: 2009-09-15 06:28
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

JAV kosminių tyrimų agentūra publikavo naują kosminių šiukšlių žvaigždėlapį, praneša Space.com. Specialistų teigimu, nepaisant to, kad vaizdas grėsmingas, „viskas nėra taip blogai, kaip atrodo.“ Žvaigždėlapis buvo sukurtas vadovaujantis JAV kosmoso stebėjimo tinklo kosminių šiukšlių stebėjimo duomenimis. Kiekvienas taškas žvaigždėlapyje žymi kosminį objektą, kurio skersmuo ne mažesnis nei 10 cm (žinoma, proporcijos neišsaugotos).

Iš viso stebima 19 tūkst. tokio pobūdžio objektų.

NASA paskelbė kosminių šiukšlių žvaigždėlapį
Kosmoso šiukšlės aplink Žemę. NASA nuotr.

NASA specialistų teigimu, padėtis ne tokia bloga, kaip gali pasirodyti, nes dauguma objektų juda žinomomis trajektorijomis, todėl susidūrimą su jais galima numatyti. Tačiau inžinieriai pabrėžia, kad kasmet šiukšlių kiekis didėja.

Astronautams, keliaujantiems orbitoje, dažnai reikėdavo manevruoti, kad išvengtų susidūrimo su kosminėmis šiukšlėmis. Pavyzdžiui, neseniai kosminiam laivui „Discovery“ teko keisti skrydžio trajektoriją, kad nesusidurtų su nedideliu objektu. Kosminės šiukšlės skrieja didžiuliu greičiu, todėl net ir nedideli objektai erdvėlaiviams labai pavojingi.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!