Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/18943/lazeriai-sviesa-pavers-garsu/spausdinti/

Lazeriai šviesą pavers garsu

Publikuota: 2009-09-08 16:44
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Naujoji JAV Jūrų laivyno mokslininkų technologija suteikė galimybę šviesą paversti garsu, praneša portalas „Live Science“.

JAV Jūrų laivyno tyrimų laboratorijos mokslininkai sukūrė technologiją, patobulinsiančią tiek kariniams, tiek civiliniams tikslams naudojamą povandeninės akustikos sistemą.

Pranešama, kad naujoji technologija bus pritaikyta povandeninei komunikacijai, navigacijai ir akustiniams atvaizdams kurti.

Lazeriai šviesą pavers garsu

Šviesa paverčiama garsu, kai lazerio spindulys sukoncentruojamas vienoje vietoje. Kadangi įvairios lazerio šviesos vandenyje sklinda skirtingu greičiu, tad šios spalvos gali būti sudėliotos taip, kad vandenyje (jame taip pat koncentruojama šviesa) susispaustų nustatytu laiku.

Tam, kad šviesa būtų konvertuota į garsą, lazeriu jonizuojamas mažas kiekis vandens. Tuo metu vanduo absorbuoja lazerio energiją ir įšyla. Po to – mažas sprogimas, kurio garsas – 220 decibelų.

Lazerio spindulys gali būti paleistas tiek oru, tiek vandeniu, tačiau jo koncentracijos efektas vandenyje yra daug didesnis.

Gerai sureguliuoto lazerio spindulys ore gali būti šimtų metrų ilgio ir – tik patekus į vandenį – gali būti greitai suspaustas. Po tokio sprogimo lėktuvas ar palydovas gautą informaciją gali perduoti povandeniniam laivui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!