Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/18811/prarasti-garsai-vel-atgyja/spausdinti/

Prarasti garsai vėl atgyja

Publikuota: 2009-09-02 06:43
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©MokslasPlius.lt
Inf. šaltinis: MokslasPlius.lt

Salpinksas, barbitonas, aulos, syrinksas. Tikriausiai negirdėti žodžiai. Tai - muzikos instrumentai, žinomi tik specialistams, tačiau jų niekas grojant irgi negirdėjo jau šimtmečius.

Prarasti garsai vėl atgyja

Šie senoviniai instrumentai buvo pamiršti dėl įvairiausių priežasčių – kai kuriuos buvo sunku pagaminti, kitais – nelengva išmokti groti, kai kurie išnyko ir kartu su visomis jais grojusiomis tautomis.

Tačiau dabar juos galima išgirsti – projekto ASTRA (Ancient instruments Sound/Timbre Reconstruction Application) grupė ėmė juos atkurti, pasinaudodama kompiuteriniu modeliavimu bei „Grid“ technologijomis, kuomet daugelis kompiuterių sujungiama į tinklą sudėtingiems skaičiavimams atlikti.

Sėkmingai atkūrusi epigoniono (senovės Graikijos instrumentas, panašus į arfą, su 40 stygų, naudotas mūsų eros pradžioje) skambesį, tyrėjų grupė ėmėsi salpinkso (senovinis trimitas), barbitono (kažkas panašaus į bosinę gitarą), aulos (obojus) ir syrinkso (pano fleita).

Įkurtas ir „Prarastų garsų orkestras“ (Lost Sounds Orchestra) – tai toks pat orkestras, kaip ir įprastinis – su realiais muzikantais, koncertais, tačiau grojantis tik atkurtais senoviniais instrumentais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!