Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1680/titano-atmosfera-galejo-buti-sintezuota-bakteriju/spausdinti/

Titano atmosfera galėjo būti sintezuota bakterijų

Publikuota: 2005-07-26 10:17
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Lenta.Ru

Saturno palydove – Titane, kuriame dabar yra zondas Huygens, gali būti aptikta gyvybė. Taip mano NASA AMES tyrimų centro mokslininkai. Centro darbuotojas, Krisas Makkejus (Chris McKay), pasiūlė naują metano atsiradimo atmosferoje modelį, kuris numato aktyvų bakterijų, primenančių Žemės vandenyno hidroterminių šaltinių gyventojus, dalyvavimą.

Mokslininko teigimu, bakterijos naudoja vandenilį bei organines medžiagas, kurios susidaro viršutiniuose atmosferos sluoksniuose, ir veikiant sunkio jėgai, nusileidžia ant palydovo paviršiaus. „Maistu“ tikriausiai tarnauja etanas, acetilenas ir jo oligomerai – ultravioletinio spinduliavimo poveikio izoliuotoms molekulėms produktai. Bakterijų gyvybingumą palaiko šiluma, išsiskirianti minėtoms medžiagoms reaguojant su vandeniliu. Sužinojus, kaip kinta jo kiekis tolstant nuo paviršiaus, hipotezę būtų galima priimti arba atmesti.

Mokslininkai patikslino, kad naujų eksperimentų nereikės: visi reikalingi duomenys buvo surinkti, kaip zondas Huygens, atsiskyręs nuo aparato Cassini, ruošėsi nusileisti, ir tuo pačiu analizavo cheminę, jo supančios aplinkos, sudėtį. Problema ta, kad neapdorotos medžiagos kiekis yra pernelyg didelis, todėl galutinio rezultato gavimui teks sugaišti daug mėnesių arba metų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!