Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/16587/nesibraizantys-telefonai/spausdinti/

Nesibraižantys telefonai

Publikuota: 2009-04-15 11:16
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Rokas Kirlys
Aut. teisės: ©Mobili linija, UAB
Inf. šaltinis: Mobili linija, UAB

Įvairių nešiojamų elektronikos prietaisų tokių, kaip mobilieji telefonai, „mp3“ grotuvai, delniniai kompiuteriai ir panašūs prietaisai, gamintojai vis dažniau gamina blizgius, spindinčius prietaisus. Tai gražu, tačiau norint prietaisą išlaikyti blizgų ir atrodantį kaip ką tik išimtą iš pakuotės yra labai sunku, nes dabartinės elektronikos prietaisų korpusų apsaugoms gaminti naudojamos polimerinės medžiagos nėra atsparios mechaniniams pažeidimams ir gana greitai susibraižo ar kitaip susidėvi.

Mokslas

Tačiau, atrodo, jog elektronikos prietaisų susidėvėjimui ir subraižytiems korpusams atėjo galas. „Southern Mississippi“ universiteto mokslininkai sukūrė naują polimerą, kuris pats gali išsilyginti savo paviršių tiesiog apšvietus jį paprastais saulės spinduliais.

Tokios savaime atsinaujinančios medžiagos galėtų buti naudojamos didelį išorės poveikį patiriantiems arba sunkiai sutaisomiems prietaisams, kaip mobiliesiems telefonams, nešiojamiesiems kompiuteriams ir kitiems panašiems prietaisams. Naujosios medžiagos turėtų didžiulę įtaką ir praktiškai visose kitose pramonės šakose prailgindamos produktų tarnavimo laiką, mažindamos gaminių kainas dėl mažesnių išlaikymo reikalavimų.

Taigi norint apsaugot kokį nors elektronikos prietaisą, pavyzdžiui, mobilųjį telefoną, užtektų jį padengti specialiu poliuretano dangalu. Ši danga yra visiškai skaidri, o jos ypatybės tokios pat kaip chitosano, kuris yra organinis junginys, apsaugantis vėžiagyvius.

Subraižius šį sluoksnį jį reikia tiesiog palaikyti natūralioje saulės šviesoje ir po maždaug pusvalandžio paviršius pasidarys lygus kaip naujas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!