Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/16429/robotas-adamas-savarankiskai-padare-mokslini-atradima/spausdinti/

Robotas Adamas savarankiškai padarė mokslinį atradimą

Publikuota: 2009-04-04 07:05
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Laboratorijos robotas vardu Adamas tapo pirmuoju įrenginiu istorijoje, padariusiu naują mokslinį atradimą nepriklausomai nuo jį sukūrusių žmonių, praneša ft.com. Be savo kūrėjų iš Aberistvito universiteto pagalbos Adamas suformulavo hipotezę apie kepimo mielių genetiką ir atliko eksperimentus, kad patikrintų jos teiginius.

Adam

Galiausiai jis padarė „paprastų bet naudingų“ atradimų apie mielių enzimų genetinius kodus, kuriuos patvirtino mokslininkai. Tyrimas publikuojamas žurnale „Science“.

Pagrindinis Adamo kūrėjas, profesorius Rossas Kingas pasakė, kad robotai nepakeis žmonių mokslininkų, bet jų darbą padarys produktyvesniu ir įdomesniu.

„Tikimės, kad galiausiai žmonės ir robotai galės kartu dirbti laboratorijose“, - pasakė jis.

Adamas yra kompiuterių specialistų ir biologų iš Aberistvito ir Kembridžo universitetų penkerių metų bendradarbiavimo rezultatas.

Tyrėjai aprūpino Adamą dideliu kiekiu informacijos apie mielių biologiją, automatizuota kompiuterine įranga, kad jis galėtų vykdyti eksperimentus, mielių ląstelių mėginiais ir laboratorinėmis cheminėmis medžiagomis bei galinga dirbtinio intelekto programine įranga.

Nors mokslininkai tiesiogiai nesikišo į Adamo vykdomus eksperimentus, jie visą laiką jį stebėjo , kad galėtų pašalinti techninius gedimus, papildyti cheminių medžiagų atsargas ir pašalinti nereikalingas medžiagas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!