Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1556/genetikai-polineziecius-kildina-is-taivano/spausdinti/

Genetikai polineziečius kildina iš Taivano

Publikuota: 2005-07-08 09:21
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Genetikų darbas padės mokslininkams, kurie laikosi hipotezės, jog polineziečiai, išplitę po Ramiojo vandenyno salas, yra kilę iš Taivano, rašoma pirmadienį žurnale „Public Library of Science Biology“.

Nepakitusios mitochondrijų DNR, kurią motinos perduoda savo vaikams, tyrimas parodė, kad genetiškai tikrai galima sieti polineziečius su senaisiais Taivano gyventojais.

Ištyrus mėginius, paimtus iš devynių Taivano čiabuvių genčių, kurios ir etniškai, ir genetiškai skiriasi nuo dabar dominuojančių kinų hanų, atvykėlių iš žemyno, nustatyta, jog senieji Taivano gyventojai yra giminingi etniniams polineziečiams. Taip tvirtina straipsnyje Jeanas Trejaut bei Marie Lin su kolegomis iš Taibėjaus Makėjaus ligoninės.

Vietiniai taivaniečiai, polineziečiai ir Melanezijos gyventojai turi tris tik jiems būdingas mitochondrijų DNR mutacijas, kurių nerasta Azijos žemyno populiacijose. Manoma, kad Taivano populiacija buvo izoliuota nuo žemyno populiacijos prieš 10-20 tūkstančių metų ir kad tikrieji Polinezijos migrantai yra kilę iš žmonių, visiškai atitinkančių Taivano aborigenų požymius.

Anksčiau mėginta ieškoti sąsajų pagal Y chromosomą, kurią tėvas perduoda sūnums. Tačiau pagal šį genetinį rodiklį nerasta ryšio tarp Taivano salos ir Polinezijos gyventojų. Todėl spėjama, kad Okeanijos visuomenė buvo organizuota pagal moterų liniją. Taip mano Estijos biocentro Tartu mieste mokslininkai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!