Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1555/kosminis-sviedinys-susidure-su-kometa/spausdinti/

Kosminis sviedinys susidūrė su kometa

Publikuota: 2005-07-04 16:27
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

JAV erdvėlaivio paleistas kosminis sviedinys anksti pirmadienį, liepos 04 d. kaktomuša susidūrė su kometa, skriejančia per Saulės sistemą.

372 kg sveriantis vario aparatas aukštos rezoliucijos kometos nuotraukas siuntė beveik iki pat susidūrimo. Jose matyti, kad bulvės formos kometoje, kuri buvo atrasta 1867 metais ir pavadinta „Tempel 1“, yra kraterių ir, kaip spėjama, ledynų.

Sviedinį iššovė aparatas „Deep Impact“, kuris į kosmosą iš Kennedy kosmoso centro Floridoje buvo paleistas sausio mėnesį. Kad priartėtų prie „Tempel 1“, kosminiam aparatui teko skristi 173 dienas ir įveikti 431 mln. kilometrų. Iššovęs sviedinį, aparatas įrašinėjo susidūrimo duomenis. Buvo pranešta, kad atokiau (apie 500 km nuo kometos) skriejęs aparatas „Deep Impact“ veikia puikiai ir turi daug naudingos informacijos, kuri perdavinėjama į Žemę.

NASA paskelbė susidūrimo vaizdus, kuriuose galima atskirti du blyksnius, kuriuos skyrė milisekundės, kai 37 tūkst. km per valandą greičiu skriejantis zondas įsirėžė į kometos medžiagą. Kokia toji medžiaga, dar nežinoma. Projekto mokslinės dalies vadovo Pete'o Schulzo nuomone, tai dulkės ir nuo smūgio į ledą susidaręs garas. Mokslininkai džiūgauja, kad milijardai aplink Saulę skriejančių kometų laikomos milžiniško dujų ir dulkių debesies, iš kurio maždaug prieš 4,6 mlrd. metų susidarė Saulė ir planetos, pastebėtais likučiais.

Mokslininkų teigimu, nors šis eksperimentas panašus į 1998 metais sukurtą filmą „Gilus sukrėtimas“ („Deep Impact“), kuriame JAV kosminis laivas branduoliniu ginklu atakuoja grėsmingą kometą, kad ji nesusidurtų su Žeme, realiam gyvenime įvykęs smūgis į „Tempel 1“ yra grynai mokslinio pobūdžio.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!