Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1513/rasta-planeta-kurios-egzistavima-mokslininkai-paaiskinti-negali/spausdinti/

Rasta planeta, kurios egzistavimą mokslininkai paaiškinti negali

Publikuota: 2005-07-04 08:11
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Korrespondent.net

Japonų ir amerikiečių astronomų grupė atrado už Saulės sistemos ribų esančią planetą su neįprastai stambiu bei kietu branduoliu. Jos egzistavimą neįmanoma paaiškinti esamomis mokslinėmis teorijomis.

Planeta randasi Hercules žvaigždyne 260 šviesmečių atstumu nuo Žemės. Planeta yra 1,2 karto sunkesnė už Saturną, tačiau mažesnė pagal dydį. Stebėjimai ir skaičiavimai parodė, kad šios planetos medžiagos tankis apytiksliai du kartus didesnis nei Saturno. Specialistų nuomone, planetos branduolys, susidedantis iš uolų ir ledo turėtų apytiksliai 70 kartų viršyti Žemės masę, ko neįmanoma paaiškinti šiuolaikinėmis mokslinėmis teorijomis. Pagal jas, planetų branduolio masė gali daugiausiai 30 kartų viršyti Žemės masę. Taigi, šiuo atveju kalba eina apie visiškai naują dangaus kūno tipą.

Planetos skersmuo 8 kartus didesnis nei Žemės, paviršiaus temperatūra – 1200 laipsnių. Aplink savo žvaigždę planeta apskrieja per 2,87 Žemės paras.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!