Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1502/tiumenes-mokslininkai-bandys-sukurti-gyvenima-ilginancius-vaistus/spausdinti/

Tiumenės mokslininkai bandys sukurti gyvenimą ilginančius vaistus

Publikuota: 2005-06-30 14:43
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Tiumenės mokslininkai šiemet planuoja pradėti eksperimentą - bandys sukurti imunostimuliatorių, pratęsiantį gyvenimą, pranešė Rusijos mokslų akademijos Tiumenės mokslinio centro bendrosios ir taikomosios kriologijos mokslinio tyrimo instituto vadovas ir Tiumenės naftos ir dujų valstybinio universiteto profesorius Jurijus Suchovėjus.

Pasak jo, eksperimentas grindžiamas reliktinėmis bakterijomis, kurių amžius skaičiuojamas maždaug dviem milijonais metų ir kurios prieš keletą metų buvo išgautos iš ledynų Čiukčių nacionalinėje apygardoje.

Profesorius papasakojo, kad rusų kilmės mokslininkas atliko neoficialius eksperimentus vienoje užsienio šalių, įvesdamas bakterijų substratą muselėms drozofiloms, kurios po to gyveno pusantro karto ilgiau.

„Buvo iškelta hipotezė, kad amžinasis įšalas kažkaip pakeitė bakterijų savybes. Galimas dalykas, jose esama tam tikros substancijos, tarkim, baltymo ar fermento, stimuliuojančių imuninę sistemą ir taip pratęsiančių gyvenimą“, - sakė profesorius. Pasak jo, Tiumenės mokslininkai ketina pakartoti eksperimentą, tik šį kartą jau su pelėmis. „Jei pavyks, pradėsime ieškoti gyvenimą pratęsiančios substancijos, ir ateityje bandymai jau gali būti atliekami su žmogumi“, - pasakojo mokslininkas. Bandymai su pelėmis, pasak jo, gali trukti apie metus.

„Jei hipotezė pasitvirtins, po kelių metų bus išrastas išorinis preparatas, kuris atjaunins odą, o vėliau - ir vaistai vidiniam vartojimui“, - sakė J.Suchovėjus. Lėšų moksliniams tyrimams tikimasi gauti iš Tiumenės srities gubernatoriaus fondų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!