Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1501/mokslininkai-atgaivino-sunu-lavonus/spausdinti/

Mokslininkai atgaivino šunų lavonus

Publikuota: 2005-07-02 09:38
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Mokslininkai atliko šiurpų „žygdarbį“ – sugrąžino gyvybę šunims po kelias valandas trukusios klinikinės mirties. Šis eksperimentas buvo atliktas siekiant tą patį metodą pritaikyti ir žmonėms. Tikimasi, kad bandymus su žmonėmis bus galima pradėti po kelių metų.

Metodas sukurtas Safaro atgaivinimo tyrimų centre (Pitsburgas, JAV). Tikintis atgaivinti negyvą kūną iš jo visų pirma reikia pašalinti visą kraują, o paskui jį pakeisti ledo šaltumo druskos tirpalu.

Gyvūnai moksliniu požiūriu buvo negyvi – jie nekvėpavo, jų širdys neplakė, smegenys neveikė.

Bet po trijų valandų į jų kraujotakos sistemą buvo sugrąžintas kraujas, o elektrošoku buvo atnaujinta šunų-zombių gyvybinė veikla.

Planai išbandyti metodą su žmonėmis turėtų būti realizuoti per ateinančius metus, tvirtina Safar centro atstovai.

Tačiau šis metodas nebus taikomas žmonėms numarinti keleriems metams, kad vėliau, panaudojus pažangesnius gydymo metodus, būtų pratęstas jų gyvenimas. Mokslininkai būtų laimingi, jei tokioje būsenoje žmones pavyktų išlaikyti bent kelias valandas.

Net ir to pakaktų gyvybėms gelbėti – sužeistiesiems mūšio lauke ar patyrusiems durtines bei šautines žaizdas, netekusiems daug kraujo. Procedūros metu kraujas pakeičiamas vos kelių laipsnių temperatūros druskos tirpalu. Dėl to šunų kūno temperatūra nuo normalių 37 laipsnių krinta iki 7ºC. Taip sukeliama priešmirtinė hipotermijos būklė.

Nors klinikiniu požiūriu gyvūnai būna negyvi, jų audiniai ir organai lieka puikios būklės.

Pažeistas kraujagysles ir audinius galima gydyti chirurginiu būdu. Šunys atgal į gyvųjų pasaulį buvo sugrąžinti perpilanant kraują į jų kraujotakos sistemą, duodant jiems kvėpuoti 100 proc. deguonies bei elektrošoku sudirginus širdį. Vėliau atlikus tyrimus nepastebėta jokių skirtumų tarp atgaivintų ir paprastų šunų. Nebuvo ir smegenų pažeidimų.

„Rezultatai pribloškiantys. Manau, per 10 metų sugebėsime panaudoję šį metodą tam tikrais atvejais gelbėti gyvybes“, - sakė vienas JAV karo lauko gydytojas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!