Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1499/kodel-menulis-atrode-didelis/spausdinti/

Kodėl Mėnulis atrodė didelis

Publikuota: 2005-06-30 09:03
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

NASA sugeba išsiųsti į kosmosą žmones, nutupdyti zondą Marse, bet šios JAV kosmoso tyrimų agentūros specialistai vis dar neįstengia dorai paaiškinti, kodėl prie horizonto matomas Mėnulis atrodo esąs didesnis, negu būdamas aukštai danguje, ir siūlo įvairias šio reiškinio hipotezes.

Beje, praėjusią savaitę Mėnulis buvo dar didesnis negu per pastaruosius 20 metų. Mokslininkų hipotezes šiais klausimais pateikė žinių agentūra BBC, kurią paskatino panagrinėti šią temą būtent ši „rekordinė“ iliuzija. Mat paskutinį kartą toks didelis Mėnulis buvo matomas 1987 metais.

Siūlomos dvi pagrindinės teorijos apie stebimo nuo Žemės palydovo didumą. Pirmoji, sukurta dar 1913 metais Mario Ponzo ir vadinama M. Ponzo teorija, tvirtina, kad žmogus apie daikto dydį sprendžia lygindamas jį su fonu.

Atkarpa, kertanti daiktą tolumoje atrodo esanti didesnė nei apačioje, nors jos tikrai yra lygios. Toks efektas būdavo dažnai naudojamas kuriant įvairias optines iliuzijas. Mėnulis, būdamas prie horizonto arti medžių ar namų, atrodo esąs didesnis negu iš tikrųjų.

Šios teorijos priešininkai nesutinka su tokia teorija ir teigia, kad lakūnai taip pat dažnai mato didesnį Mėnulį, nors jie neturi tokio orientyro, kaip žemėje esantis stebėtojas.

Pagal kitą teoriją tas vaizdo skirtumas „priskiriamas“ smegenims. Esą žmogaus protas dangų įsivaizduoja ne kaip pusę sferos, o kaip suspaustą kupolą. Todėl virš galvos skrendantis paukštis atrodo esąs arčiau negu skrendantis horizonto fone, nors atstumas iki jo tuo metu yra vienodas. Vadinasi, ir Mėnulio didumą iškreipia protas.

Ir tikrai, jeigu visą naktį stebėtum mėnulį monetos fone, Mėnulio ir monetos dydžių santykis bus vienodas. Taip pat bus žiūrint į Mėnulį pro vamzdelį, susuktą iš popieriaus.

Šiaip ar taip, mokslininkai dar turi galutinai patvirtinti šio reiškinio prigimtį. Beje, Mėnulio didumui gal turėjo įtakos ir tas faktas, kad Mėnulis tuo metu buvo artimiausiame nuo Žemės orbitos taške, aiškino Rusijos mokslų akademijos astronomai. Jie pabrėžė, kad Mėnulio diskas atrodė daugiau kaip 13 procentų didesnis negu paprastai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!