Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/14482/ieskoma-budu-kaip-issigelbeti-nuo-susidurimo-su-asteroidu/spausdinti/

Ieškoma būdų, kaip išsigelbėti nuo susidūrimo su asteroidu

Publikuota: 2008-12-07 16:29
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Astrofizikai sutinka, kad geriausias būdas išvengti katastrofiško susidūrimo su asteroidu – kaip nors pakeisti jo skriejimo trajektoriją.

„Tačiau tam taip pat turime numatyti ir tai, kas įvyktų, jei asteroidas suskiltų“, - sako Tel Avivo universiteto doktorantas Davidas Polishookas.

Mokslininkai D. Polishookas ir Noahas Broschas yra vieni iš nedaugelio pasaulyje, kurie tyrinėja asteroidų sudėtį mėgindami rasti būdą, kaip sunaikinti asteroidą prieš tai, kol jis atsitrenks į Žemę, rašo „Sciencedaily.com“.

YORP efektas

Jų tyrimai gali sutrukdyti katastrofai, tačiau sprogęs asteroidas gali skilti į taip pat pavojingus mažesnius asteroidus.

„Turime žinoti, ar asteroidai yra sudaryti iš kietų uolienų, o gal žvyro, kokios priežastys lemia jų atsiradimą ir kaip jie skyla“, – pabrėžia Davidas Polishookas.

Naujausi tyrimai šia tema pristatyti Baltimorėje (JAV). Mokslilinkai teigia, kad asteroidų sukimosi pagreitis priklauso nuo saulės šviesos, kitaip tariant, šviesa turi sukamąją jėgą. Šis reiškinys vadinamas YORP efektu.

Jei YORP efektas privers asteroidą suktis greičiau nei vienas apsisukimas per 2,2 valandos, asteroidas suskils. Pasak tyrėjų, asteroido dydis yra svarbiausias faktorius, nuo kurio priklauso, kaip asteroido sukimasis greitėja veikiant YORP efektui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!