Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/14472/internetas-gali-keisti-smegenu-funkcijas/spausdinti/

Internetas gali keisti smegenų funkcijas

Publikuota: 2008-12-06 13:42
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Nors tvirtų atsakymų dar nėra, mokslininkai teigia, kad kasdien naudojamos skaitmeninės technologijos, pavyzdžiui, internetas ar išmanieji telefonai, gali paveikti smegenų funkcijas, rašo „Livescience“.

Pasak Kalifornijos universiteto psichiatro Gary Smallo, kad daugiau laiko dirbant su technologijomis ir mažiau laiko praleidžiant su kitais žmonėmis, smegenys praranda fundamentalius socialinius gebėjimus, tokius, kaip neverbalinių žinučių supratimas pokalbio tarp dviejų žmonių metu.

Smegenų jungtys, susijusios su tiesioginiu bendravimu, tampa silpnesnės. Tai gali apsunkinti pašnekovo supratimą, lemti izoliaciją ir mažesnį susidomėjimą įprastų pamokų metu mokykloje.

Kaip teigia G.Smallas, šie požymiai ryškiausi tarp „skaitmenine karta“ vadinamų žmonių - dabartinių paauglių ir 20-mečių, kurie technologijoms pradėjo naudotis dar vaikystėje. Mokslininko manymu, tokiems žmonėms ateityje reikės padėti įgyti socialinių gebėjimų panašiai kaip vyresnei kartai šiuo metu tenka mokytis naudotis moderniosiomis technologijoms.

Apie tai savo knygoje rašantis G.Smallas vis dėlto pripažįsta, kad neturi neginčijamų įrodymų, jog modernios technologijos keičia smegenis.

Kiti mokslininkai tokias išankstines išvadas vertina skeptiškai. Pensilvanijos universiteto psichologas Robertas Kurzbanas teigė, kad reikia dar daugybės tyrimų, kurie padėtų nustatyti, kaip įvairios patirtys keičia smegenų veiklą ir socialinius gebėjimus.

Tuo metu Tufts universiteto mokslininkė Maryanne Wolf tikina, kad internetas keičia žmonių skaitymo įpročius. Anot jos, kai vaikas mokosi skaityti knygas, jis nuosekliai išplėtoja įgūdžius, kurie leidžia suprasti vis sudėtingesnes kalbos struktūras ir geriau išskirti prasmę. Mokslininkė tai vadina „giliuoju skaitymu“. Interneto erdvėje viskas kitaip, čia viskas vyksta žymiai greičiau, į informaciją dažnai nespėjama įsigilinti.

Dar kiti mokslininkai mano, kad internetas turi teigiamos įtakos. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad bendraudami internetu paaugliai įgyja žinių apie privatumo svarbą, supratimą apie tinkamą virtualų bendravimą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!