Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1444/is-kamieniniu-lasteliu-meginama-gauti-ir-lytiniu-lasteliu/spausdinti/

Iš kamieninių ląstelių mėginama gauti ir lytinių ląstelių

Publikuota: 2005-06-22 11:54
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Mokslininkai paskelbė iš embriono ląstelių užauginę ląsteles, kurios tiktų spermatozoidų ir kiaušinėlių gamybai. Apie šį pasiekimą vaisingumo specialistų konferencijoje Kopenhagoje paskelbę britai tikisi atverti kelią naujiems nevaisingų porų gydymo ir terapinio klonavimo būdams.

Galiausiai, sukūrus ir ištobulinus lytinių ląstelių auginimo technologiją, gal taps įmanoma gydyti žmones, kurių organizme nepasigamina kiaušinėlių ar spermatozoidų. Jei pavyktų, pavyzdžiui, iš embriono ląstelių pagaminti kiaušinėlių, nebereikėtų imti juos iš moterų donorių vadinamajam terapiniam klonavimui.

Viena iš problemų, siekiant terapinio klonavimo, yra ta, kad reikia prašyti moteris tapti kiaušinėlių donorėmis. Jei atsirastų galimybė iš embrionų ląstelių pagaminti daug kiaušinėlių, juos galima panaudoti terapiniam klonavimui.

Terapinio klonavimo idėja vertinama prieštaringai, nes žmogaus vaisius, iš kurio imamos kamieninės ląstelės, po to sunaikinamas. JAV įstatymai draudžia embrionų naikinimui panaudoti federalines lėšas.

Tuo tarpu Seulo universiteto Pietų Korėjoje mokslininkai, klonavę pirmąjį žmogaus embrioną, gegužę pasiskelbė, kad jie iš septynių ligonių užaugino embrioninių kamieninių ląstelių. Tiesa, jie tvirtino vaisiaus neklonavę, jie tik paėmę moterų kiaušinėlių ir toliau iš jų gaminę ląsteles, kurios niekada netaps žmogaus vaisiumi. Žmogaus reprodukcijos ir embriologijos draugijos Europoje narys Behrouzas Aflatoonianas, dirbantis Šefildo grupėje, sakė, kad jų darbas padės įvertinti nevaisingumo priežastis bei žalingų aplinkos veiksnių (cheminių teršalų) poveikį vaisingumo procesams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!