Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1443/mokslininkai-zada-gaminti-tepalus-is-panaudoto-plastiko/spausdinti/

Mokslininkai žada gaminti tepalus iš panaudoto plastiko

Publikuota: 2005-06-24 11:49
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Plastiko tara kada nors ateityje gali būti panaudota automobilio varikliui sutepti, tvirtina bendrovės „Chevron“ ir Kentukio universiteto (JAV) mokslininkai, kurie per eksperimentus laboratorijos sąlygomis sugebėjo panaudotą plastiką paversti naudinga tepaline alyva. Pasak mokslininkų, ši iš plastiko gaunama alyva galėtų pagerinti naftos ekonomikos būklę ir sumažinti alyvos keitimo dažnumą.

JAV aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, vien amerikiečiai kasmet panaudoja 25 mln. tonų plastiko. Tačiau iš šio didžiulio kiekio perdirbama tik apie 1 mln. tonų. Likusioji dalis keliauja į šiukšlynus.

Kai kurie mokslininkai jau anksčiau bandė sukurti pakartotinai panaudojamą plastiką, iš kurio galima būtų gaminti kurą, tačiau verslininkai nelabai domėjosi šia technologija. Didžiąją dalį plastikų sudaro polietilenas, kuris, kaip įrodė mokslininkai, kaitinamas gali būti suskaidytas į vaškus, kuriuos galima paversti aukštos kokybės tepaline alyva.

Iš visų tyrime naudotų plastikų į vaškus, pasižyminčius tolesniam apdorojimui tinkamomis molekulinėmis savybėmis, pavyko konvertuoti apie 60 procentų. Iš vaško gauti aukštos kokybės tepalai automobilių gamintojus gali sudominti dėl to, kad jie, pasak mokslininkų, padėtų atitikti nurodytus kuro ekonomikos reikalavimus. Vaškų konvertavimo į tepalinę alyvą procesas, panaudotas pilotinio tyrimo metu, komerciškai bendrovėje „Chevron“ naudojamas jau nuo praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pradžios. Tačiau šis procesas naudojamas iš naftos gaunamiems vaško junginiams apdoroti.

Ateityje aukštos kokybės tepalinę alyvą bus galima gaminti iš vaškų, kurie bus gaunami Fischerio-Tropscho katalitinio proceso metu. Šiame procese pradinė žaliava yra gamtinės dujos. Šis procesas daugiausiai bus naudojamas vidurio Azijos regione, kur gamtinės dujos yra pigesnės nei JAV. JVA teritorijoje vaškų gamyba Fischerio-Tropscho metodu dar kelis metus tikriausiai bus ribota. Tačiau šis tyrimas įrodo, kad panaudojant vašką, gaunamą iš perdirbto plastiko, galima gaminti tepalus, savo kokybe nenusileidžiančius tiems produktams, kurie gaunami Fischerio-Tropscho metodu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!