Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1380/aplinkosaugininkai-ragina-jt-uzdrausti-pavojingu-juros-gyvybei-garsu-skleidima/spausdinti/

Aplinkosaugininkai ragina JT uždrausti pavojingų jūros gyvybei garsų skleidimą

Publikuota: 2005-06-13 10:12
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Tarptautinė aplinkosaugos koalicija paragino Jungtines Tautas imtis priemonių banginiams, delfinams ir kitai jūrų gyvybei apsaugoti nuo galingų garso bangų, kurias skleidžia technika naftos ir dujų telkinių paieškų, įvairių tyrinėjimų, povandeninių laivų navigacijos metu.

Jūrų ir vandenynų gyvybę tiriantys mokslininkai yra įsitikinę, kad esama ryšio tarp masinių banginių savižudybių Graikijos, Havajų, Naujosios Zelandijos, kitų kraštų paplūdimiuose ir didelio triukšmo.

Kiekvienas iš minėtų „savižudiškų“ atvejų įvyko netoli didelio intensyvumo sonarų arba pramoninių, vadinamųjų „oro patrankų“, naudojamų ieškant jūrose naftos ir dujų, tvirtina koalicija. Tvirtinama, kad stiprus garsas sužeidžia ar žudo ir žuvis. Todėl mažėja žuvų ištekliai, svarbūs komercinei žvejybai. Pabrėžiama, kad garso poveikis jūrų gyvybei yra pasiekęs tokį lygį, kuris daro žalą maisto tiekimui, darbo jėgos užimtumui, daugelio valstybių ūkiui.

Kad garsas kelia pavojų jūrų gyvybei pripažįsta tokios institucijos kaip Europos Parlamentas ir Tarptautinė banginių medžioklės komisija. Jos sutinka, kad žmogaus keliamas triukšmas jūrose ir vandenynuose būtų kontroliuojamas. Todėl minėtoji koalicija pradėjo įtikinėti 148 valstybes imtis veiksmų.

Tačiau kai kurios valstybės, kaip JAV, tvirtina, jog tarptautiniu mastu to negalima reguliuoti, nes garso technikos naudojimas esą susijęs su nacionaliniu saugumu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!