Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1360/del-visuotinio-klimato-atsilimo-kalti-zmones/spausdinti/

Dėl visuotinio klimato atšilimo kalti žmonės

Publikuota: 2005-06-09 08:26
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Mokslininkai, tarp kurių buvo JAV ir Kinijos specialistų, pasaulio vadovams pareiškė, kad dėl visuotinio klimato atšilimo atsakomybė tenka žmonijai ir, likus mėnesiui iki Didžiojo aštuoneto susitikimo, paragino imtis skubių priemonių šiai problemai spręsti.

Artėjant septynių labiausiai išsivysčiusių pasaulio pramoninių valstybių ir Rusijos - vadinamojo Didžiojo aštuoneto (G8) - susitikimui Škotijoje, kuriame didžiausias dėmesys bus skiriamas klimato pokyčiams ir problemoms Afrikoje, valstybinės 11 šalių mokslo akademijos išplatino pareiškimą, kuriame teigiama: „Panašu, kad pastarųjų dešimtmečių atšilimas gali būti aiškintinas žmonių veikla“.

Daugelis mokslininkų sutaria, kad transporto degalų deginimas ir elektros gamyba daugiausia prisideda prie galimai katastrofinių klimato pokyčių, tačiau prezidento George'o W. Busho vadovaujamos Jungtinės Valstijos tuo vis dar neįtikintos.

Britų ministras pirmininkas Tony Blairas kovą su visuotiniu atšilimu, dėl kurio kyla jūrų lygis, didėja sausrų atvejų ir kyla grėsmė milijonams skurdžiausių pasaulio gyventojų, paskelbė svarbiausiu uždaviniu per 2005 m. vadovavimą Didžiajam aštuonetui. Mokslininkų pranešimą būtina pripažinti dėl to, kad jį pasirašė didžiausių besivystančių valstybių, kuriose išskiriama daugiausia nuodingų dujų - Kinijos, Indijos ir Brazilijos - žymiausi mokslininkai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!