Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1329/vokietijos-superkompiuteryje-sumodeliuota-visata/spausdinti/

Vokietijos superkompiuteryje sumodeliuota Visata

Publikuota: 2005-06-05 11:34
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Lenta.Ru

Vokietijos astrofizikai įvykdė stambiausią Visatos matematinio modeliavimo eksperimentą. Superkompiuteryje buvo paleista programa, kuri atkuria 20 milijonų galaktikų, įtrauktų į kubą, kurio viena briauna atitinka 2 milijardus šviesmečių, nu Didžiojo sprogimo momento ir iki šių dienų. Pirmieji rezultatai publikuojami žurnale Nature.

Astronomo Frezero Pirso teigimu, projektas, pavadintas Millenium Run, pagal sudėtingumą lenkia bandymą vienu metu sekti kiekvieno Žemė gyventojo judėjimą. Mokslininkai yra įsitikinę, kad jiems pavyko atkurti bendrais bruožais pasaulio „kūdikystę“. Superkompiuteris pasinaudojo informacija apie tai iš surinktų astronominių žinių apie reliktinį spinduliavimą – kosmosą užpildančias radijo bangas, susidariusias po Didžiojo sprogimo.

Skaičiavimai patvirtina, kad matoma Visatos dalis – galaktikos, kvazarai ir kiti objektai - sudaro ne daugiau nei 5 jos masės procentus. Likusieji procentai tenka „juodajai materijai“ ir „juodajai energijai“, apie kuriuos žinoma pakankamai mažai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!