Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1299/cassini-titane-rado-didziule-raudona-deme/spausdinti/

Cassini Titane rado didžiulę raudoną dėmę

Publikuota: 2005-06-01 08:00
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Aparatas Cassini Titane, didžiausiame Saturno palydove, rado didžiulę raudoną dėmę, kurios skersmuo yra apie 500 kilometrų. Mokslininkai mano, kad tai geologiškai aktyvus regionas, nors jo kilmė sunkiai paaiškinama. Kelios kilmės versijos - kriovulkanizmas, susidūrimas su asteroidu ir „lokalizuoti“ atmosferos procesai. Mokslininkų nuomone, keistosios srities temeratūra gali būti daug aukštesnė nei jos apylinkėse. Šią hipotezę patvirtina tai, kad dėmė aiškiai išsiskiria nuotraukose, kurios darytos infraraudonųjų spindulių kamera.

Kitos „ryškios“ detalės Titano nuotraukose buvo daug mažesnės, ir jos egzistavo vos keletą valandų bei galėjo būti paaiškintos atmosferos reiškinių pokyčiais. Todėl šio artefakto stabilumas nustebino astronomus. Daktaras Alfredas Makevenas iš Arizonos universiteto mano, kad dėmė - arba landšafto detalė, arba debesų grupė, susidariusi dėl tam tikrų pokyčių palydovo paviršiuje.

Pirmuoju atveju šis Titano plotas turėtų būti padengtas nežinoma medžiaga, o antruoju - dėmės susidarymą įtakojantys „šaltieji vulkanai“ dar nepakankamai ištirti. Mokslininkai pasiūlė dar keletą hipotezių, nors jas patvirtinti bus galima tik 2006 metų liepą, kai Cassini nufotografuos keistąją dėmę naktį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!