Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1284/galvos-smegenyse-rasta-sarkazmo-zona/spausdinti/

Galvos smegenyse rasta „sarkazmo“ zona

Publikuota: 2005-05-29 08:23
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Izraelio mokslininkai, tyrę sarkazmo kilmę, nustatė, kad žmogaus galvos smegenyse yra sritys, lemiančios sugebėjimą priimti šios srities ironiją bei į ją reaguoti. Šios smegenų „sarkazmo“ zonos yra kaktos srityje.

Šią išvadą mokslininkai pateikė po tyrimo, kurio metu buvo tiriamos trys žmonių grupės. Pirmąją grupę sudarė žmonės, patyrę kaktos srities smegenų traumas, antrąją - tie, kuriems buvo pažeistas pakaušis, ir galiausiai, trečiąją - tie, kurie nebuvo patyrę jokių galvos traumų.

Visi tiriamieji girdėjo vienodas istorijas, kuriose jie turėjo rasti sarkastišką posakį. O mokslininkai tuo tarpu stebėjo jų reakciją. Kaip paaiškėjo, tokį posakį istorijose pastebėjo tik tie, kuriems niekada nebuvo pažeista galvos smegenų kaktos sritis. Su tais žmonėmis, kurie buvo kada nors patyrę kaktos srities traumas, geriau sarkastiškai nejuokauti - jie nesupranta nei švelnios ironijos, nei nuožmaus sarkazmo.

Be to, galvos smegenų traumas patyrę žmonės praranda sugebėjimą reaguoti į paprasčiausią ironiją. Kada tokie tiriami žmonės žiūrėjo nufilmuotus siužetus su įvairiomis situacijomis, kur aktoriai ironizavo vienas kito atžvilgiu, jie suprato tai per daug rimtai ir negalėjo tiksliai nusakyti ekrane matytų vaizdų esmės.

Izraelio mokslininkai teigia, kad tokio tyrimo praktinė nauda yra ta, kad jis parodo, kokie yra galimi socialinės reabilitacijos metodai žmonėms, patyrusiems galvos smegenų traumas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!