Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1274/japonai-tobulina-fototechnologijas/spausdinti/

Japonai tobulina fototechnologijas

Publikuota: 2005-05-27 07:49
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Turbūt ne vienas esame padarę nuotrauką, kurioje vienas ar kitas fotografuojamas žmogus užfiksuojamas užmerktomis akimis. Japonai išsprendė ir šią problemą. Jie sukūrė specialią technologiją, leidžiančią daryti nuotraukas, kuriose visi žmonės būna atsimerkę.

Japonijos elektros ir ryšių universiteto profesoriaus Masachido Kaneko (Masahide Kaneko) teigimu, naujoji technologija per pusę sekundės leidžia padaryti 15 kadrų. Vėliau automatiškai išanalizuojama kiekvieno nufotografuoto žmogaus akių forma ir spalva ir išrenkamas kadras, kuriame žmogus yra atsimerkęs.

Jei tokios nuotraukos nėra, technologija leidžia išrinkti kadrą, kuriame atsimerkusių žmonių skaičius yra didžiausias. Tuomet iš kitų kadrų iškerpamos atmerktos užsimerkusio žmogaus akys ir perkeliamos į norimą nuotrauką.

Ši technologija tokiu būdu leidžia montuoti nuotraukas, kuriose nufotografuota iki 40 žmonių. Galima perkelti net žmonių su akiniais akis.

Mokslininkai ketina bendradarbiauti su skaitmeninių fotoaparatų kūrėjais, kad šia technologija kuo greičiausia galėtų džiaugtis fotomanai. Teigiama, jog tokie fotoaparatai prekyboje gali pasirodyti jau po trejų metų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!