Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1248/astronomai-bando-nustatyti-paslaptingos-zvaigzdes-pulsavimo-priezastis/spausdinti/

Astronomai bando nustatyti paslaptingos žvaigždės pulsavimo priežastis

Publikuota: 2005-05-24 07:13
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Kosminis kūnas WR 123 - vienas iš 200 paslaptingų Volfo Rajo žvaigždžių, žinomų nereguliariu ryškumo kitimu. Astronomai stengiasi paaiškinti keistą tolimosios žvaigždės elgseną, todėl stebėjo ją 39 dienas.

Stebėjimo metu paaiškėjo, kad WR 123 ryškumas keičiasi periodiškai. Volfo Rajo žvaigždės kiekvieną sekundę į kosmosą išmeta tonas dujų (vandenilio ir deguonies), kurios būtinos gyvybei palaikyti. Šie dangaus kūnai mažai tyrinėti, o WR 123 yra prisikiriamas dar paslaptingesnei grupei WN8. 17 šviesulių yra per toli bet kokio motininio dujų debesies, todėl manoma, jog jos kadaise buvo šalia kitų žvaigždžių, kurios savo sprogimais išstumė šiuos kūnus iš savo rato.

Anksčiau manyta, jog WN8 keičiasi chaotiškai. Stebėjimų duomenys rodė, kad žvaigždžių žybčiojimai kinta kas 10 valandų ar net kas keletą dienų. Tačiau tai nebuvo tiksli statistika, kadangi kai kurie žvaigždžių signalai taip ir liko nepastebėti. Microvariability & Oscillations of Stars (MOST) mikropalydovu stebint žvaigždes nustatyta, jog žvaigždė pulsuoja labai tiksliai - kas 10 valandų.

Mokslininkai kol kas negali paaiškinti tokio žvaigždžių elgesio. Keliama hipotezė, jog ši žvaigždė turi savo palydovą, kurio gravitacija įtakoja keistą WR 123 elgesį. Tačiau šis palydovas turėtų judėti taip arti, jog būtų jos dujų atmosferoje. Kita versija - ryškumo pokyčiai susiję su WR 123 sukimusi. Kita vertus, jei masyvi žvaigždė apsisuka per 10 valandų, tai, remiantis modeliavimo duomenimis, ji turėtų suirti.

Mokslininkų nuomone, stebimo efekto kaltininkais gali būti ir kokie tai reguliarūs pokyčiai WR 123 gelmėse, o tai reiškia, kad visos teorijos apie Volfo Raido žvaigždžių susidarymą ir gyvavimą turi būti peržiūrėtos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!