Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1247/kornelio-universitete-pasverta-dnr-molekule/spausdinti/

Kornelio universitete pasverta DNR molekulė

Publikuota: 2005-05-23 12:08
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Mokslininkai iš Kornelio ir Tel Avivo universitetų sukūrė prietaisą, kuris gali sverti atskiras makromolekules. Naujųjų svarstyklių jautrumas prilyginamas attogramui - gramo vienai milijardinei dalelei. Tai yra 83 tūkstančių vandenilio atomų arba vienos DNR molekulės, kurią sudaro beveik 3 tūkst. bitų genetinės informacijos, masė.

Mokslininkai molekules apjungė specialia medžiaga, kurios dėka DNR molekulės pačios prilimpa prie auksinių prietaiso aikštelių. „Svarstyklės“ nustato masę pagal švytuoklių, sujungtų su molekule, judėjimo dažnį. Į šias švytuokles nukreipiamas lazerio spindulys, sukeliantis judėjimą. Po to kitu lazeriu sužinomas judėjimo dažnis.

Išradimo autoriaus Kraichedo teigimu, auksą galima pakeisti kita medžiaga, leidžiančia „suklijuoti“ baltymus ar kitus biologinius objektus.

Mikroobjektų svėrimo būdai yra žinomi jau gana seniai. Spektroskopijoje medžiaga šildoma ir jonizuojama, o pagal turinčių krūvį dalelių trajektorijas nustatoma jų masė. Didžiausia problema yra ta, jog kai kurios gana sudėtingos organinės molekulės po tokio šildymo bei jonizavimo skyla ir būna pasvertos ne visos dalelės, o jų fragmentai. Norėdami pasverti DNR molekulę biochemikai turėjo ne kartą ją „klonuoti“ ir, tik remiantis statistiniais duomenimis, nustatyti jų svorį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!