Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/12345/ateities-kompiuteriai-naudos-dirbtine-dnr/spausdinti/

Ateities kompiuteriai naudos dirbtinę DNR

Publikuota: 2008-07-09 12:07
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Japonijos mokslininkai teigia sukūrę pirmą pasaulyje DNR molekulę, sudarytą daugiausia iš dirbtinių dalių, rašo „Livescience“. Šis pasiekimas gali lemti naujoves genų terapijoje, ateities nanokompiuteriuose ir kitose aukštųjų technologijų srityse, tikina Toyama universiteto mokslininkai.

DNR, kuri vaizduojama kaip dviguba spiralė, talpina informaciją apie organizmą ir lemia tai, kaip jis vystosi ir funkcionuoja.

Ateities kompiuteriai naudos dirbtinę DNR

Jau daugelį metų mokslininkai bandė sukurti dirbtines DNR versijas, kurios leistų naudotis itin didelėmis informacijos talpinimo galimybėmis. Iki šiol DNR buvo pavykę pritaikyti nesudėtingose eletroninėse schemose.

Kurdami dirbtinę DNR, japonų mokslininkai sujungė visiškai skirtingas DNR bazes cukraus DNR molekulėje. Tokiu būdu jiems pavyko gauti neįprastai stabilias, dviejų gijų struktūras, primenančias natūralią DNR grandinę.

Naudojantis unikaliomis šių struktūrų cheminėmis savybėmis būtų galima sukurti naujų medžiagų ir jų panaudojimo būdų biotechnologijų srityje. Dirbtinės DNR informacijos talpinimo ir stiprinimo savybės taip pat gali būti pritaikytos ląstelinėse genetinėse kompiuterių sistemose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!